joi, noiembrie 21, 2024

Matteo Renzi îşi înaintează demisia

Numărătoarea oficială a voturilor exprimate la referendumul de duminică din Italia a confirmat victoria opțiunii „nu” privind reforma constituțională propusă de premierul Matteo Renzi, cu 59,95% din buletinele depozitate în urne, transmite luni dimineața agenția EFE.

Referendum în Italia: „Nu” – 59.95%, „Da” – 40,05% – potrivit numărătorii oficiale, fără voturile din diaspora

 

Un procent de 40,05% din votanți au sprijinit reforma solicitată de șeful Executivului de la Roma.

Au votat contra reformei un total de 19.019.197 alegători, iar în favoarea acesteia 12.706.340.

Rămân încă de adăugat la rezultatul final al scrutinului voturile italienilor rezidenți în afara țării, circa patru milioane de persoane, dintre care au votat 27,25%. Numărătoarea voturilor din exterior arăta la ora 03,00 GMT o tendință opusă față de votul din țară, cu circa 65% din voturi în favoarea reformei lui Renzi și 35% contra, arată EFE.

 Înfrângerea prim-ministrului italian a fost prefigurată de exit-poll-urile difuzate duminică seara de mass-media, imediat după închiderea urnelor.

 Ca și consecință a rezultatului obținut, Matteo Renzi a anunțat că luni va prezenta demisia sa președintelui Republicii, Sergio Mattarella.

În referendumul din Italia au avut drept de vot circa 51 de milioane de persoane, care și-au putut exprima opțiunea duminică, de la 7 dimineața la 11 noaptea.Mass media locale au făcut o comparație cu referendumul organizat la 17 aprilie pe tema prezenței platformelor petroliere în apele teritoriale și au informat că, în acel caz, până la aceeași oră votaseră doar 8% dintre italieni. De altfel, referendumul din 17 aprilie a fost invalidat, deoarece nu s-a înregistrat prezența necesară, de jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor.

 Reamintim faptul că Renzi susținea că reformele sale vor debloca procesul de luare a deciziilor și vor duce la o guvernare mai bună în Italia, o țară care, din 1946, a avut 63 de guverne și 27 de prim-miniștri. Cei care sunt împotriva reformei constituționale spuneau că se tem că guvernul va deveni prea puternic, în timp ce ceilalți erau  de acord cu ideea reformelor, dar cred că sunt prost puse în practică. Renzi este practic singurul lider politic în favoarea reformelor constituționale.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.