joi, aprilie 25, 2024

BCE anunţă extinderea programului de relaxare cantitativă (QE)

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, va anunța joi o extindere a programului de relaxare cantitativă (QE), pentru a stimula creșterea economiei zonei euro, estimează majoritatea economiștilor intervievați de Bloomberg.

„BCE va extinde cu încă șase luni programul lunar de achiziții de active, în valoare de 80 de miliarde de euro. În condițiile în care economia zonei euro are un ritm solid de creștere iar rata inflației va urca probabil în 2017, ne așteptăm ca la ședința de politică monetară a BCE din 8 decembrie să fie anunțat ultimul pachet de măsuri de stimulare”( Ben May, economist la Oxford Economics )

 

 BCE cumpără lunar active în valoare de 80 de miliarde de euro, în principal titluri de stat, cel puțin până în luna martie 2017. Însă aceste achiziții nu au reușit să alimenteze inflația astfel că, recent, BCE a decis să își extindă gama de active achiziționate. Creșterea ratei inflației și o redresare moderată dar solidă îl vor ajuta pe Mario Draghi să amâne până la sfârșitul anului viitor adoptarea unor noi măsuri de stimulare, apreciază trei sferturi din economiștii intervievați de Bloomberg.

 Oficialii BCE au subliniat în ultimele săptămâni care sunt riscurile și limitele măsurilor de relaxare cantitativă, un indiciu că achizițiile de active ar putea fi reduse.

 În octombrie, Banca Centrală Europeană a decis să mențină dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%. Prin menținerea dobânzilor în teritoriul negativ și tipărirea de bani pentru a cumpăra active, BCE speră să relanseze inflația și creșterea economică în zona euro. Însă, aceste măsuri neconvenționale sunt considerate insuficiente, astfel că analiștii se așteaptă ca BCE să adopte noi stimulente.

Aproximativ 89% din cei 53 de economiști care au participat la studiu se așteaptă ca BCE să anunțe joi o extindere a programului de relaxare cantitativă.

Studiul vine după ce Eurostat a anunțat că rata anuală a inflației în zona euro a crescut în luna noiembrie până la 0,6%, de la 0,5% în luna octombrie.Este cel mai ridicat nivel al inflației înregistrat de zona euro după luna aprilie 2014, ceea ce reprezintă o veste bună pentru Banca Centrală Europeană.

„BCE se va bucura să vadă că tendința graduală de creștere a prețurilor a continuat în luna noiembrie” a apreciat Howard Archer, analist la IHS.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.