vineri, noiembrie 22, 2024

Preşedintele francez Hollande iese din cursa prezidenţială pentru 2017

O lecţie de luciditate şi de demnitate dă  francezilor şi de fapt lumii întregi, preşedintele Franţei Francois Holande care după analiza lucidă a situaţiei decide să nu se mai prezinte la „alegerile preliminare” (les primaires) ale Partidului Socialist , în cadrul cărora se va alege cine va fi reprezentantul stângii la viitoarele alegeri prezidenţiale din 2017.

 În zece zile, Franţa a avut parte de ieşirea din cursă a fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, a fostului prim ministru Alain Juppe şi a actualului preşedinte Francois Hollande.

  Este o situaţie fără precedent în istoria Celei de a cincea Republici Franceze.

   Cursa pentru depunerea candidaturilor la primarele socialiste a început de curând, cu depunerea candidaturii lui Alain Mauntebourg.

 Reamintim faptul că dreapta republicană şi conservatoare şi-a desemnat deja candidatul ,anume fostul premier Francois Fillon care a încins spiritele prin promisiunea de a reevalua  relaţia cu Rusia şui Vladimir Putin.

   Rămâne să urmărim palpitantele primare socialiste .

 Peisajul politic francez este extrem de animat şi dominat mai cu seamă de o nemulţumire a francezilor faţă de o lege a muncii adoptată fără a fi „digerată „de marea masă a votanţilor.

    În timpul preşedenţiei lui Hollande, Franţa s-a confruntat cu un val de acţiuni teroriste, celebrele atentate de la Charlie Hebdo, cele de la Bataclan şi din noaptea atacării cafenelelor pariziene şi atacul de la Nice de asta vară de pe celebra „Promenade des Anglais”.

Relativ apreciat în politica internaţională, mai cu seamă pentru deciziile luate în privinţa situaţiei din Mali, desemnat drept „omul anului 2016”  în politică de o celebră fundaţie americană, profund interesat de cultivarea relaţiilor internaţionale şi prezent cu intensitate în politica europeană, Francois Hollande nu a reuşit să convingă însă,  francezii.

    O viziune politică mai divizată ca oricând caracterizează electoratul francez în care dreapta (conturată acum ca fiind reprezentată de Francois Fillon) coexistă cu extrema dreaptă ( Marine Le Pen) xenofobă şi anti imigraţionistă, adversară a valorilor Uniunii Europene, cu extrema stângă şi cu un partid socialist despre care nu se ştie deocamdată cum va reacţiona şi cum se va poziţiona în viitorul apropiat.Cleopatra Lorinţiu

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.