marți, martie 26, 2024

Oaspeţi la defilarea de 1 Decembrie de la Bucureşti

În premieră, detașamente militare din Germania, Marea Britanie, Italia și Slovacia au participat la parada de Ziua Națională a României, alături de militari ai unor state care au mai defilat de 1 Decembrie și în anii trecuți.

Pe sub Arcul de Triumf au mai trecut şi militari din Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Spania și Statele Unite ale Americii.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, militarii germani care au defilat fac parte din Batalionul de gardă, unitatea Bundeswehr-ului care asigură garda protocolară de onoare în timpul vizitelor de stat și al altor evenimente oficiale.

parada (2)

Grupul de defilare polonez aparține Batalionului Reprezentativ al Armatei Poloniei, o structură militară a Forțelor Armatei Poloniei, responsabilă cu organizarea ceremoniilor militare, subordonată Comandamentului Garnizoanei Varșovia.

Militarii moldoveni sunt din Garda de Onoare a Republicii Moldova și, deși au mai participat la paradele militare de Ziua Națională a României, e fi pentru prima dată pentru ei când defilează pe sub Arcul de Triumf din București.

Din Italia ,patru militari din Regimentul Lancieri di Montebello. De asemenea, în premieră la parada militară națională, participă reprezentanții armatei Slovaciei. Aceștia aparțin Gărzii de Onoare, unitate care desfășoară ceremonii de protocol la nivelul guvernului și al Parlamentului Republicii Slovacia.

Tot pentru prima dată, bucureștenii îi văd defilând pe militarii spanioli. Drapelul acestei țări a fost fi purtat de locotenent-colonelul Juan Antonio Pińa Sanchez, ofițer responsabil cu comunicarea

strategică, în cadrul Comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est de la București, de locotenent-colonelul Jose Luis Mate Sanchez, locțiitor al comandantului la unitatea românească pentru integrarea forțelor NATO, precum și de locotenent-colonelul Sixto Martínez Moneo, atașat de afaceri interne în România, Ungaria, Slovenia și Republica Moldova.

Armata Marii Britanii a fost reprezentată la defilare de militari din cadrul Regimentului Regal Irlandez „Pipes and Drums (Cimpoaie și Tobe)”.

Defilarea reprezentanților forțelor armate străine s-a încheia cu un detașament din SUA compus din pușcași marini și militari din Batalionul 2 Pușcași Marini și Batalionul 2 Sprijin Logistic de luptă din Baza Camp Lejeune din Carolina de Nord.

Sursă AGERPRES/(AS — autori: Cătălin Alexandru, Sorin Peneș, editori: Karina Olteanu, Florin Marin, editori online: Simona Aruștei, Gabriela Badea)

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.