joi, noiembrie 21, 2024

Turcia se adresează iar Uniunii Europene pe un ton prea puţin „diplomatic”

„Uniunea Europeană nu trebuie să uite că Turcia are mereu alternative,” a declarat sâmbătă premierul turc Binali Yildirim, făcând aluzie la eforturile țării sale de a adera la forul comunitar european, transmite Reuters.

”Turcia face eforturi de peste jumătate de secol pentru a adera la UE și a făcut mai mult decât ar fi trebuit. Acum decizia este a Uniunii Europene”, a spus Yildirim într-o conferință a formațiunii sale politice, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP).”Turcia are mereu alternative, iar UE nu ar trebui să uite acest lucru”, a adăugat el.

UE și Ankara au încheiat la 20 martie un acord privind retrimiterea pe teritoriul turc a imigranților ilegali plecați din Turcia și ajunși în Europa. Acordul a redus masiv afluxul de migranți spre Europa via Turcia.

Criticat de numeroase organizații neguvernamentale, printre care Amnesty International, acest acord prevede retrimiterea în Turcia, în anumite condiții, a unor migranți și refugiați sosiți în Grecia după 20 martie. În schimbul fiecărui imigrant ilegal sirian retrimis în Turcia, un refugiat sirian ar trebui teoretic să fie relocat în Europa.

Ankara a amenințat constant că va rupe acordul cu UE dacă dosarul privind ridicarea vizelor pentru cetățenii turci care vor să călătorească în spațiul Schengen nu va avansa.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.