marți, martie 26, 2024

Festivalul Folcloric Național al Cântecului Păstoresc „Miorița”, ediția a XX-a-Toplița

La Casa de Cultură din Toplița a avut loc Festivalul Folcloric Național al Cântecului Păstoresc „Miorița”, ediția a XX-a. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural Toplița, Primăria și CL Toplița.

Un spectacolul premieră al Ansamblului Folcloric Profesionist „Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural Toplița având drept invitați speciali Ansamblul Cindrelul – Junii Sibiului a transformat festivalul într-o adevărată sărbătoare.

Iată ce nota unul din membrii juriului, cunoscutul interpret de muzică populară Alexandru Pugna .”Asear am avut onoarea de a face parte din Juriul Festivalului -Concurs MIORIȚA de la Toplița, prezidat de marele compozitor si dirijor Constantin ARVINTE. Cei mai valoroşi concurenţi primesc laurii festivalului în Gala laureaţilor. Mă bucur că printre ei se află şi un tânăr de mare perspectivă din Bistriţa Năsaud: Ionuț Silviu Avram, care sunt convins că va ajunge să-şi împlineasca visul, având un glas minunat şi o preocupare deosebită pentru folclorul autentic. Tuturor laureaţilor dar si organizatorilor le transmit sincere felicitari, la fel si membrilor Ansamblului Folcloric Profesionist JUNII SIBIULUI care au susţinut aseara un recital extraordinar”.

miorita

Festivalul-Concurs Naţional al Cântecului Păstoresc „Mioriţa”, de la Topliţa, devine un Festival Internaţional pentru faptul că românii, oriunde s-ar afla, promovează frumuseţea şi unicitatea inegalabilului folclor românesc.

Festivalul – Concurs Naţional al Cântecului Păstoresc „Mioriţa”, de la Topliţa, a fost iniţiat în anul 1976 cu scopul de a pune în valoare tezaurul cântecului păstoresc, lansarea de noi talente interpretative, stimularea interesului publicului pentru receptarea creaţiilor folclorice cu tematică păstorească, cultivarea gustului pentru adevăratele valori ale muzicii populare, valorificarea comorilor cântecului şi portului popular românesc şi introducerea lor în circuitul valorilor spirituale.

Începând cu această ediţie Festivalul-Concurs Naţional al Cântecului Păstoresc „Mioriţa”, de la Topliţa, devine un Festival Internaţional pentru faptul că românii, oriunde s-ar afla, promovează frumuseţea şi unicitatea inegalabilului folclor românesc.El este deschis şi pentru românii care trăiesc dincolo de graniţele României. Prof. dr. Costel-Cristian Lazăr este directorul festivalului.care declara lui G.Mihail, de la presa locală harghiteană:„Începând cu această ediţie, care se va desfăşura în perioada 20-21 octombrie, Festivalul-Concurs Naţional al Cântecului Păstoresc „Mioriţa” de la Topliţa va deveni Festival Internaţional, pentru faptul că românii, oriunde s-ar afla, promovează frumuseţea şi unicitatea inegalabilului folclor românesc, de aceea este deschis şi pentru românii care trăiesc dincolo de graniţele României. Acest lucru se întâmplă, iată, începând cu a XX-a ediţie, pentru că Festivalul „Mioriţa” a fost iniţiat în anul 1976, cu scopul de a pune în valoare tezaurul cântecului păstoresc, lansarea de noi talente interpretative, stimularea interesului publicului pentru receptarea creaţiilor folclorice cu tematică păstorească, cultivarea gustului pentru adevăratele valori ale muzicii populare, valorificarea comorilor cântecului şi portului popular românesc şi introducerea lor în circuitul valorilor spirituale”.

(Surse: informatiahr.ro.ştirilocale.ro)

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne