miercuri, mai 1, 2024

Parlamentul European se sesizează privitor la” legăturile opace”

Parlamentul European solicită Comisiei Europene să ia măsuri pentru a preveni scandaluri precum cazul Barroso

 Parlamentul European a cerut marți executivului comunitar să ia măsuri care să vizeze legăturile opace pe care unii înalți funcționari din instituțiile europene le au cu marile companii, reacție ce survine după scandalurile în care sunt implicați fostul președinte al Comisiei Europene (CE), José Manuel Barroso, și fostul comisar european și vicepreședintă a CE, Neelie Kroes, transmite AFP.

‘Pasivitatea domnului Juncker în fața acestor scandaluri pune în pericol legitimitatea instituției pe care o conduce. Afacerile Barroso și Kroes au în rândul opiniei publice efectul unei bombe’, a declarat eurodeputata ecologistă Eva Joly în timpul unei dezbateri la Parlamentul European.

 Barroso este criticat pentru decizia sa de a se angaja la banca americană Goldman Sachs, bancă ce a jucat un rol important în declanșarea crizei economice din anul 2008, iar despre Neelie Kroes s-a aflat recent că a condus o societate offshore cu sediul în Bahamas chiar în perioada mandatului ei în executivul comunitar. Acestor cazuri li s-a adăugat săptămâna trecută încă unul, după ce compania germană Volkswagen, protagonistă a scandalului ‘dieselgate’, a anunțat că apelează la serviciile unui comitet de experți în dezvoltare durabilă, din care face parte și fostul comisar european pe probleme de mediu dintre anii 2010 și 2014, daneza Connie Hedegaard.

 Totuși, în fața acuzațiilor ce au rezultat după aceste scandaluri, actualul comisar european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a estimat că nu se impune revizuirea codului de etică al UE.

Prin invocarea acestui cod, actuala Comisie Europeană l-a exonerat de orice vină pe Barroso, întrucât odată ce au trecut 18 luni de când a părăsit postul de președinte al executivului comunitar, el nu mai este obligat să ceară acordul acestei instituții pentru a ocupa un post în altă parte.Agerpres

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.