vineri, noiembrie 22, 2024

Liderii lumii de la tribuna ADUNĂRII GENERALE A ONU

Secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, a cerut „încetarea luptelor” în Siria, în deschiderea sesiunii anuale a Adunării Generale a ONU.

„Fac apel la toți cei care au influență să obțină încetarea luptelor și începerea negocierilor” pentru o tranziție politică, a pledat el, în contextul în care armistițiul instaurat pe teren a încetat.

El a denunțat atacul de luni soldat cu victime asupra unui convoi al ONU și al Semilunii Roșii Siriene în regiunea Alep din nordul Siriei. Este „un atac dezgustător, sălbatic și aparent deliberat” care a forțat ONU să își suspende operațiunile umanitare, a subliniat el.

Ban Ki-moon i-a calificat pe lucrătorii umanitari din Siria drept „eroi”, iar pe agresorii lor — „lași” care trebuie „să răspundă pentru aceste crime”. Conflictul din Siria este cel „care face cei mai mulți morți și care răspândește cea mai multă instabilitate”, a mai afirmat el, atacând în special regimul președintelui Bashar al-Assad.

„Numeroase grupări au ucis civili nevinovați, însă niciuna la fel de mulți ca guvernul sirian, care continuă să folosească butoaie cu explozibili asupra zonelor rezidențiale și să tortureze sistematic prizonieri”, a adăugat Ban Ki-moon.

El i-a criticat pe numeroșii protagoniști care „alimentează mașina de război”, subliniind prezența în sala Adunării Generale a reprezentanților unor guverne care „au facilitat, finanțat sau chiar participat la atrocități comise de toate părțile din conflict”.

Conflictul din Siria, care a făcut 300.000 de morți și a pus pe drumuri milioane de refugiați, ar urma să domine lucrările acestei a 71-a sesiuni a Adunării Generale. SUA și Rusia prezidează marți la New York o reuniune internațională crucială privind Siria în încercarea de a salva ce a mai rămas din procesul diplomatic. Grupul Internațional de Sprijin pentru Siria (GISS), care reunește 23 de țări și organizații internaționale, va încerca să relanseze armistițiul decis la 9 septembrie de către Washington și Moscova.

obama

Obama a atras atenția, în ultimul său discurs de la tribuna ONU, asupra amplificării unui „naționalism agresiv” și a unui „populism grosier”

Președintele american Barack Obama a atras marți atenția, în ultimul său discurs de la tribuna ONU, asupra amplificării unui „naționalism agresiv” și a unui „populism grosier” în lume.Creșterea inegalităților economice a dus la dezvoltarea sectarismului etnic și religios, precum și la amplificarea unui „naționalism agresiv” și a unui „populism grosier”, a spus el.

„Nu putem ignora aceste viziuni. Ele reflectă o nemulțumire în rândul prea multora dintre cetățenii noștri””ele nu pot oferi securitate și prosperitate pe termen lung”.

Obama evidențiat de asemenea progresul adus de integrarea globală și a denunțat dorința izolaționistă de a rid:ica ziduri.

„Astăzi, o națiune care se înconjoară de ziduri nu face decât se autoizoleze”, a subliniat Obama, făcând aparent trimitere la promisiunea candidatului republican la Casa Albă, Donald Trump, de a construi un zid la frontiera de sud în cazul în care va ajunge președinte.

Obama a subliniat totodată că națiunile trebuie în schimb să lucreze împreună pentru a se asigura că beneficiile integrării globale sunt împărtășite la scară largă.

 

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.