duminică, aprilie 28, 2024

Francofonia la Adunarea generală a ONU

Comănescu: Francofonia trebuie să-și consolideze poziția în cadrul guvernanței mondiale politice și economice

Secretarul general al Francofoniei, doamna Madame Michaëlle Jean, participă la cea de a 71 sesiune a Adunării Generale a ONU . Discuțiile s-au axat pe cooperarea Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) cu ONU și contribuția Francofoniei la dezbaterea și soluționarea problemelor globale majore, precum situațiile de conflict și fluxurile migratorii, dar și impulsionarea dezvoltării durabile și gestionarea schimbărilor climatice.

” Salut desfăşurarea acestui prim Sommet al ONU pentru refigiaţi şi migranţi, în condiţiile în care am depăşit pentru prima oară în istorie cifra de 65 de milioane de deplasaţi forţat. Copil fiind , eu am cunoscut această încercare dură, alături de părinţii mei, aidoma sutelor de mii de familii haitiene. Ar fi o gravă eroare să gândim că aceste mişcări masive nu sunt decât o criză pasageră. Este responabilitatea noastră să acţionăm asupra cauzelor profunde ale acetui fenomen şi să gândim la soluţii mai umanitare şi mai umaniste, respectând demnitatea şi drepturile fundamentale ale migranţilor ” a declarat Secretarul General, doamna Michaëlle Jean.

La Reuniunea Ministerială a statelor francofone, organizată în marja Adunării Generale a ONU a participat şi ministrul de externe al României care a subliniat necesitatea ca „francofonia să-și consolideze poziția în cadrul guvernanței mondiale politice și economice”, prin întărirea parteneriatelor cu alte organizații internaționale, în primul rând cu ONU.

După cum precizează MAE, Comănescu a evidențiat, în context, participarea României la misiunile civile și militare ale ONU și ale UE. De asemenea, el a insistat asupra rolului care îi revine OIF în punerea în practică a Agendei 2030 de dezvoltare durabilă, prin întărirea capacității statelor francofone în realizarea, la nivel național, a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Lazăr Comănescu a anunțat că, pentru a sprijini acest proces, România are în vedere să organizeze Forumul economic regional francofon la București în anul 2018.(după http://www.francophonie.org/ comunicat de presă şi mae.ro)

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.