joi, mai 2, 2024

Sanctitatea Sa Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu I (Patriarhul ecumenic de la Istanbul) condamnă un articol de propagandă dintr-un ziar pro-Erdogan

Patriarhul Ecumenic al Istanbulului (Fanar), Sanctitatea Sa Bartolomeu I, a condamnat un articol apărut în cotidianul pro-guvernamental Akşam, în care s-a insinuat că el ar fi jucat un rol în plănuirea tentativei de lovitură de stat eșuate din data de 15 iulie. Înalta faţă bisericească a adăugat că ziarul ar putea duce la apariţia unor resentimente nedorite în sânul societăţii turceşti în ceea ce priveşte patriarhia, potrivit ziarului Cumhuriyet.

Îndeclarația de joi, sanctitatea Sa Bartolomeu a respins afirmațiile exprimate de Akşam, susţinând că acestea nu au „ alt scop decât cultivarea dezbinării dintre comunitatea ortodoxă din Turcia și guvernul turc.”

Mergând pe firul declaraţiilor şi afirmaţiilor din presă, reamintim că s-a afirmat în Akşam, într-un articol din 30 august, că „învățatul musulman Fethullah Gülen, exilat în SUA, a planificat lovitura de stat, aliat fiind cu CIA și cu Biserica Ortodoxă din Istanbul”. Sursa de informare ar fi avut la bază un articol distribuit de către fostul ambasador al SUA în Yemen, Arthur Hughes, pe pagina sa de Facebook.

Cu toate acestea, Hughes, într-un mesaj adresat Patriarhului, a negat faptul că articolul i-ar aparține,acuzând o manipulare şi spunând că „a fost publicat de site-ul Oriental Review pe 16 august”.

În ciuda faptului că Gülen dezminte acuzațiile aduse de guvern împotriva sa privind plănuirea tentativei de puci, mișcarea lui (cunoscută popular ca mișcarea Hizmet – o organizaţie a societății civile inspirată de învățăturile lui Gülen promovând dialogul interconfesional, pacea și toleranța în întreaga lume) se confruntă cu o rată nemaiîntâlnită a persecuţiei guvernamentale. Foarte multe școli (precum şi alte instituții de învățământ), companii private şi spitale au fost închise sau desfiinţate, din cauza presupuselor legăturile ale acestora cu Hizmet.

Reamintim faptul cunoscut deja că Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), condus de președintele Recep Tayyip Erdogan, acuză mișcarea de organizarea tentativei de lovitură de stat. Erdoğan îi acuză de asemenea pe diverşi simpatizanți ai mișcării Gülen din cadrul aparatului de stat de lansarea investigației din decembrie 2013, care a dezvăluit corupția guvernului.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.