joi, aprilie 25, 2024

Un ziar kemalist riscă să fie desfiinţat ca urmare a unor presupuse legături cu Gülen

Reprezentanţi ai ziarului naționalist kemalist Sözcü au susținut vinerea aceasta că o anchetă declanşată şi care urmăreşte desfiinţarea cotidianului este în plină desfășurare, având la bază acuzații cum că jurnalul ar avea legături cu mișcarea Gülen.

O pagină cu titlul următor a fost publicată în Sözcü: „Vor să ne reducă la tăcere pe noi cei de la Sözcü.” Sözcü a cerut cititorilor săi să acorde sprijin publicaţiei, remarcând că: „Motivul este limpede: aici, la Sözcü se scrie despre realitate, ceea ce-i sperie pe unii [din guvern].”

Dezminţind orice afiliere la mișcarea Gülen, cotidianul a subliniat faptul că „Sözcü este Atatürkçü prin excelenţă [de factură kemalistă, de acceaşi ideologie ca Atatürk].

„Noi cei de la Sözcü suntem exponenţi ai republicanismului. Dată fiind ideologia noastră și dat fiind sprijinul din partea oamenilor, unii îşi manifestă invidia. Să continue! Nu ne vom abate de la calea cea dreaptă. „

sozcuPartidul Justiției și Dezvoltării (AKP) din Turcia a închis peste 130 de organizații mass-media, inclusiv trei agenții de știri, 16 posturi de televiziune, 23 de posturi de radio, 46 de ziare, 15 reviste și 29 de edituri, ca urmare a loviturii de stat militare eșuate de pe 15 iulie.

Site-ul P24 relevă faptul că mai bine de 114 jurnaliști se află deja după gratii în Turcia.

Reamintim faptul că Guvernul turc a supraviețuit unei tentative de lovitură de stat militară care s-a soldat cu peste 240 morţi și mai mult de o mie de răniți.

Imediat după acest eveniment, guvernul, cu președintele Recep Tayyip Erdoğan în frunte, a lansat o persecuţie pe scară largă, vizându-i pe simpatizanții mișcării Gülen (învinuită de puci) din cadrul instituțiilor de stat,umilindu-i public pe reprezentanţii cei mai însemnaţi și întemniţându-i.

Mii de oameni au fost eliminaţi din organele de stat, peste 41.000 au fost deținuți și mai mult de 22.000 au fost arestaţi de la tentativa de lovitură de stat. Printre cei arestaţi se numără jurnaliști, judecători, procurori, polițiști, militari, cadre universitare, guvernatori și chiar şi un actor de comedie.

 

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org