sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Angela Merkel despre erori în timpul crizei refugiaților

Angela Merkel recunoaște că s-au făcut greșeli în Germania și în UE în privința crizei refugiaților.

Germania și alte țări din Uniunea Europeană au închis ochii prea mult timp la criza refugiaților care apărea la granițele externe ale blocului comunitar, a declarat cancelarul Angela Merkel într-un interviu apărut miercuri într-un ziar german, potrivit Reuters.

Merkel, care este criticată în Germania pentru politica sa de deschidere față de refugiați lansată în urmă cu un an, a spus de asemenea pentru Sueddeutsche Zeitung că Germania și UE trebuie să aibă răbdare și rezistență în gestionarea crizei imigranților.

„Sunt chestiuni politice pe care le poți vedea că vin, dar pe care nu le realizezi ca atare la acel moment — iar în Germania am ignorat problema prea mult timp și am blocat nevoia de a găsi o soluție paneuropeană”, a afirmat ea. Comentariile lui Merkel sunt o neașteptată analiză autocritică ce pare menită a apărea la un an de la celebra sa declarație ‘wir schaffen das’ (‘putem face asta’), dată ca răspuns la o întrebare despre gestionarea fluxului tot mai mare de refugiați.

Ea a mai declarat că Germania, care a primit majoritatea celor peste un milion de refugiați din Orientul Mijlociu și Asia care au ajuns în UE anul trecut, a lăsat Spania și alte țări de graniță ale UE să se ocupe singure de refugiați.

„Pe atunci am respins de asemenea distribuția proporțională a refugiaților”, a spus ea.

Merkel a subliniat totodată că Germania nu a susținut modele precum agenția europeană de apărare a frontierelor, Frontex, care ar fi încălcat suveranitatea statelor membre ale UE. „Am spus că ne vom ocupa de problemă la aeroporturile noastre, din moment ce nu avem graniță externă a UE. Însă acest lucru nu funcționează”, a afirmat ea.

Cancelarul, care se află la al treilea mandat, a mai atras atenția că problema refugiaților va fi una pe termen lung. „Nu am abordat problema în mod corespunzător. Asta este valabil și în privința protecției graniței externe a spațiului Schengen”, a declarat Merkel.

Ea a mai afirmat că UE trebuie să își amelioreze cooperarea și să sporească substanțial ajutorul de dezvoltare pentru țările din Africa, dar și pentru Turcia și alte state din regiuni cu probleme.

Merkel a cerut totodată să nu se asocieze imigranții cu teroriștii. „Este pur și simplu incorect să spui că terorismul a venit numai cu refugiații. Se afla deja aici în numeroase forme și existau diferiți potențiali atacatori pe care noi îi urmăream”,Agerpres, Sueddeutsche Zeitung, Independent, Reuters.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.