duminică, septembrie 8, 2024

Angela Merkel despre erori în timpul crizei refugiaților

Angela Merkel recunoaște că s-au făcut greșeli în Germania și în UE în privința crizei refugiaților.

Germania și alte țări din Uniunea Europeană au închis ochii prea mult timp la criza refugiaților care apărea la granițele externe ale blocului comunitar, a declarat cancelarul Angela Merkel într-un interviu apărut miercuri într-un ziar german, potrivit Reuters.

Merkel, care este criticată în Germania pentru politica sa de deschidere față de refugiați lansată în urmă cu un an, a spus de asemenea pentru Sueddeutsche Zeitung că Germania și UE trebuie să aibă răbdare și rezistență în gestionarea crizei imigranților.

„Sunt chestiuni politice pe care le poți vedea că vin, dar pe care nu le realizezi ca atare la acel moment — iar în Germania am ignorat problema prea mult timp și am blocat nevoia de a găsi o soluție paneuropeană”, a afirmat ea. Comentariile lui Merkel sunt o neașteptată analiză autocritică ce pare menită a apărea la un an de la celebra sa declarație ‘wir schaffen das’ (‘putem face asta’), dată ca răspuns la o întrebare despre gestionarea fluxului tot mai mare de refugiați.

Ea a mai declarat că Germania, care a primit majoritatea celor peste un milion de refugiați din Orientul Mijlociu și Asia care au ajuns în UE anul trecut, a lăsat Spania și alte țări de graniță ale UE să se ocupe singure de refugiați.

„Pe atunci am respins de asemenea distribuția proporțională a refugiaților”, a spus ea.

Merkel a subliniat totodată că Germania nu a susținut modele precum agenția europeană de apărare a frontierelor, Frontex, care ar fi încălcat suveranitatea statelor membre ale UE. „Am spus că ne vom ocupa de problemă la aeroporturile noastre, din moment ce nu avem graniță externă a UE. Însă acest lucru nu funcționează”, a afirmat ea.

Cancelarul, care se află la al treilea mandat, a mai atras atenția că problema refugiaților va fi una pe termen lung. „Nu am abordat problema în mod corespunzător. Asta este valabil și în privința protecției graniței externe a spațiului Schengen”, a declarat Merkel.

Ea a mai afirmat că UE trebuie să își amelioreze cooperarea și să sporească substanțial ajutorul de dezvoltare pentru țările din Africa, dar și pentru Turcia și alte state din regiuni cu probleme.

Merkel a cerut totodată să nu se asocieze imigranții cu teroriștii. „Este pur și simplu incorect să spui că terorismul a venit numai cu refugiații. Se afla deja aici în numeroase forme și existau diferiți potențiali atacatori pe care noi îi urmăream”,Agerpres, Sueddeutsche Zeitung, Independent, Reuters.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.