luni, octombrie 14, 2024

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat unui om de știință turc de origine armeană

Profesorul Daron Acemoğlu, care este membru al facultății la MIT, una dintre universitățile de top din SUA, a devenit a treia persoană din Turcia care a primit Premiul Nobel.

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson.

Academia Regală Suedeză de Științe a decis să acorde Premiul Sveriges Riksbank pentru Științe Economice 2024 în memoria lui Alfred Nobel lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson „pentru munca lor privind modul în care se formează instituțiile și modul în care acestea afectează bunăstarea.”

Al treilea premiu Nobel pentru Turcia

Profesorul Daron Acemoğlu, care este membru al facultății la MIT, una dintre universitățile de top din SUA, a devenit a treia persoană din Turcia care a primit Premiul Nobel. Anterior, Orhan Pamuk câștigase Premiul Nobel pentru literatură, iar Aziz Sancar câștigase Premiul Nobel pentru chimie.

Despre Acemoğlu

Economistul turco-american Daron Acemoğlu s-a născut la Istanbul în 1967 din părinți armeni. A obținut o diplomă de licență în economie de la Universitatea din York din Anglia în 1989, un master în economie matematică și econometrie de la London School of Economics în 1990 și un doctorat în economie de la London School of Economics în 1992.

Din 1993, a început o carieră academică la Departamentul de Economie de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA.

Astăzi, el este profesor la MIT. Printre numeroasele premii pe care le-a primit se numără medalia John Bates Clark de la Asociația Economică Americană în 2005.

Acemoglu este cunoscut pentru munca sa în domeniul economiei politice. Există sute de articole pe care le-a scris împreună cu colaboratorii săi de lungă durată Simon Johnson și James A. Robinson. Cu Robinson, a scris cărțile The Economic Origins of Dictatorship and Democracy (2006) și The Fall of Nations (2012).

Într-un sondaj realizat în rândul economiștilor americani în 2011, Acemoglu s-a clasat pe locul al treilea în lista „favorit economist under 60”, după Paul Krugman și Greg Mankiw.

În 2015, a fost selectat drept cel mai citat economist din ultimii 10 ani, potrivit datelor Research Papers in Economics (RePEc).

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat unui om de știință turc de origine armeană

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson.

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.