duminică, septembrie 8, 2024

Turcia. Despăgubiri pentru victimelor epurării: „Sper că această decizie va crea un precedent pentru alții”


Un tribunal turc a ordonat statul să plătească despăgubiri unui cetățean concediat printr-un decret de lege guvernamental, ca parte a epurării după puciul eșuat din 15 iulie 2016, din Turcia, conform Turkish Minutes.

Avocata Süreyya Kardelen Yarlı a împărtășit decizia instanței pe rețelele de socializare, subliniind victoria juridică.

„Această decizie recunoaște în mod oficial prejudiciul emoțional suferit de clientul meu. Sper că această decizie va crea un precedent pentru alții care au suferit nedreptăți similare în temeiul decretelor de lege”, spune avocata.

„În timpul stării de urgență [care a urmat tentativei de lovitură de stat], multe persoane au fost concediate pe nedrept în temeiul decretelor de lege, cu căi limitate de recurs legal. Cu toate acestea, o hotărâre din 2022 pronunțată de Curtea Constituțională a deschis calea pentru cereri de despăgubire pentru suferință emoțională pentru cei reintegrați”, explică Yarlı.

Decizia instanței a subliniat că concedierea pe nedrept a cauzat o suferință emoțională gravă, prejudiciând onoarea și demnitatea individului.

Instanța a acordat pentru vătămarea emoțională suferită, subliniind responsabilitatea autorităților în astfel de cazuri de despăgubiri.

Concedieri în masă

Concedierea în masă a lucrătorilor din sectorul public, ca parte a represiunii, a fost criticată pe scară largă de grupurile pentru drepturile omului și organizațiile internaționale pentru lipsa procesului echitabil.

Pe lângă eliminarea oamenilor de la locul de muncă și excluderea permanentă a acestora din serviciul public, decretele-lege au avut și implicații secundare, cum ar fi semnalarea persoanelor în bazele de date de securitate socială într-un mod care împiedică potențialii angajatori din sectorul privat și interdicțiile de călătorie care împiedică victimele să caute un loc de muncă în stăinătate.

Unele victime ale epurării care voiau să fugă din țară pentru a evita represiunea de după lovitura de stat și au făcut călătorii periculoase peste râul Evros, în nord-vestul Turciei sau Marea Egee, au pierit în drum spre Grecia. Au fost nevoiți să părăsească țara ilegal din cauza lipsei pașapoartelor valabile.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.