duminică, septembrie 8, 2024

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Vizita președintelui german, Frank-Walter Steinmeier în Turcia, săptămâna trecută, a stârnit o dezbatere publică în țara sa, din cauza döner kebabului, conform Bianet.org.

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.

În timpul unui eveniment desfășurat la o reședință deținută de Ambasada Germaniei în Tarabya, un cartier din Istanbul cu vedere la Bosfor, Steinmeier s-a alăturat cu entuziasm pentru a tăia bucăți de döner.

Acest gest a fost intenționat ca un semn prietenos către turci, folosind döner, un produs de bază culinar care a devenit un aspect comun al culturilor alimentare ale ambelor țări.

Turcii din Germania critică președintele

Gestul aparent bine intenționat al președintelui german a fost însă criticat din partea germanilor cu rădăcini în Turcia, o comunitate de aproape 3 milioane de oameni formată în majoritate din turci și kurzi. Ei au susținut că perpetuează un stereotip de a le vedea doar prin prisma restaurantelor döner, ca și cum ar fi străini în țară.

Avocata Seda Başay-Yıldız a scris pe platforma X că a rămas fără cuvinte pentru că „a fost redusă la döner”, reflectând sentimentele multor oameni din comunitatea ei, care încă poartă răni de la zeci de ani de excludere din societate.

„Chiar și în 2024, [Steinmeier] și consilierii săi se pot gândi la döner doar când vine vorba de ceea ce, evident, asociază cel mai mult cu oamenii de origine turcă. Este cu adevărat singurul lucru care le vine în minte?” a adăugat aceasta.

Politicianul social-democrat Lale Akgün a împărtășit un sentiment similar cu avocatul. „În timp ce oamenii cu rădăcini turcești se luptă pentru identitatea lor și pentru un loc în această societate, președintele, probabil cu cele mai bune intenții(!), le atribuie un loc în restaurantul fast-food”,

Fostul cancelar german, Angela Merkel prefecându-se că taie döner în 2016.

Fostul cancelar german, Angela Merkel prefecându-se că taie döner în 2016.

În plus, există și mulți germani cu rădăcini în Turcia care nu au fost niciodată în Turcia, nu vorbesc turcă și nu au o relație mai strânsă cu döner decât orice alt german.

O parte semnificativă a germanilor cu rădăcini în Turcia sunt copii și nepoți din prima generație a așa-numiților Gastarbeiters, un termen german pentru „lucrători oaspeți”, denumit în turcă gurbetçi, care înseamnă „expatriat”.

Acești oameni au ajuns în Germania în anii 1960 și 1970 ca parte a unui acord de migrație a forței de muncă din 1961 între cele două țări.

Döner german

Unii turci din Germania au dezvoltat versiunea germană a döner kebab la începutul anilor 70, care este servită într-o pâine prăjită și conține diverse salate și sosuri, în contrast cu versiunea turcească mai simplă a felului de mâncare.

Chiar și în Turcia, a existat o creștere a deschiderii de magazine döner care oferă ceea ce este numit „döner german” în ultimii ani.

Döner este unul dintre cele mai populare alimente din Germania, cu restaurante cu döner găsite aproape la fiecare colț de stradă. Acest fenomen culinar a dus la un impact economic semnificativ, industria döner fiind estimată la 7 miliarde de euro.

Prin urmare, unii oameni susțin că döner este într-adevăr un simbol puternic pentru succesul imigranților turci în Germania și pentru integrarea lor în societate.

Döner deține un loc în memoria expaților nu doar ca simbol al bunăvoinței, ci și ca reamintire a unei serii de crime comise de neo-naziști. „Ociderile döner” au vizat nouă persoane de origine turcă și greacă.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.