sâmbătă, septembrie 7, 2024

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Raportorul Parlamentului European pentru Turcia, Nacho Sanchez Amor, a criticat guvernul turc pentru că a etichetat persoanele care aveau conturi la banca bancară islamică, acum închisă, Bank Asya, drept terorişti.

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Descriind Turcia drept singura țară candidată la UE care s-a îndepărtat de Europa, Amor a spus că i-a spus în repetate rânduri fostului ministru de interne, Süleyman Soylu că nu este logic să ceară ajutorul UE în lupta împotriva terorismului, atâta timp cât Turcia etichetează în mod arbitrar un număr mare de oameni din țară ca teroriști.

Amor spunând că Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), condus de Erdogan, etichetează jurnaliştii drept terorişti și spune că luptă împotriva guleniştilor, ignorând faptul că ei sunt cei care i-au încorporat pe guleniști în instituțiile statului.

De asemenea, Amor a spus că a numi teroriști oamenii care aveau conturi la Bank Asya este „o nebunie”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în mai multe cazuri că a avea un cont la Bank Asya nu poate fi considerată o dovadă a apartenenței la organizații teroriste.

Ce s-a întâmplat?

Guvernul turc acuză Mișcarea Gülen că a organizat tentativa de lovitură de stat, din 15 iulie 2016 și o etichetează drept „organizație teroristă”, deși mișcarea neagă cu fermitate implicarea în tentativa de lovitură de stat sau în orice activitate teroristă.

Guvernul a preluat Bank Asya la 4 februarie 2015, iar licența bancară a fost anulată pe 22 iulie 2016, la șapte zile după tentativa de lovitură de stat, de către Agenția de Reglementare și Supraveghere Bancară a Turciei (BDDK) din cauza legăturilor sale cu mișcarea. În mai 2015, organul de supraveghere bancar a decis preluarea completă a tuturor acțiunilor creditorului islamic de către Fondul de asigurare a depozitelor de economii (TMSF).

Mii de oameni s-au confruntat cu acuzații de terorism și au fost închiși în Turcia pentru tranzacțiile lor la Bank Asya, ceea ce este considerat, printre altele, un semn al apartenenței la organizații teroriste de către autoritățile turce.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.