sâmbătă, mai 18, 2024

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Autoritățile dintr-un spital din provincia Hatay, lovită ce cutremurele din 6 februarie 2023, ar fi lăsat nesupravegheați aproximativ 20 de pacienți la terapie intensivă timp de câteva zile, conform Turkish Minutes.

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Pacienți morți într-un spital neavariat

Murat Şafak, al cărui tată İsmet a fost unul dintre pacienții de terapie intensivă care au murit la spitalul Kırıkhan, i-a spus lui Tahincioğlu că tatăl său a fost internat la spital cu 20 de zile înainte de cutremure, unde se afla la terapie intensivă, conectat la un ventilator. Cu toate acestea, era conștient și capabil să comunice cu vizitatorii.

Şafak a spus că s-a dus la spital să-şi vadă tatăl la câteva ore după cutremurele, doar pentru a constata că intrarea vizitatorilor era interzisă, deşi clădirea nu a fost deteriorată.

Doar secția de urgență a spitalului funcționa, copleșită de pacienți răniți în urma cutremurelor. I s-a spus de către personalul spitalului că pacienții de terapie intensivă au fost transportați cu barca în provincia Mersin, din apropiere.

S-a înregistrat decesul multor pacienți din spitalele avariate în timpul cutremurelor. Incidentul de la Kırıkhan este diferit, deoarece implică o instalație nedeteriorată care era încă în funcțiune.

Trei zile mai târziu, Şafak a primit un sms de la o asistentă în care îi spunea să vină la spital pentru a recupera cadavrul tatălui său.

„Tatăl meu zăcea fără viață în patul [de spital] unde l-am lăsat. Aparatul cu ventilator se prăbușise. … Nimeni nu intrase în ATI timp de trei zile. Imaginați-vă, spitalul era deschis, dar nu verificaseră niciun etaj, cu excepția secției de urgență. Medicii, asistentele, toți au fugit”, povestește Tahincioğlu.

3 zile au stat pacienții morți în ATI

Bărbatul a mai spus că, în ciuda faptului că a primit cadavrul tatălui său pe 9 februarie, certificatul de deces indica data morții acestuia ca fiind 6 februarie, ziua cutremurelor. Cu toate acestea, el a spus că presupusa oră a morții tatălui său nu a coincis cu momentul în care au avut loc cutremure.

Şafak susţine că această inconsecvenţă a apărut ca urmare a unei încercări de a crea impresia că tatăl său a murit din cauze naturale şi nu pentru că a fost neglijat după cutremur. Certificatul de deces atribuie cauza morții „insuficienței multiple de organe în urma cutremurului”.

Potrivit lui Tahincioğlu, data înmormântării de 9 februarie – deși data morții este menționată ca 6 februarie pe document – ​​„demonstrează în mod clar” că İsmet Şafak și alți pacienți de terapie intensivă care au murit au fost observați doar trei zile mai târziu.

Pană de curent în timpul cutremului

În martie 2023, un parlamentar al partidului de opoziție a făcut o afirmație similară cu privire la pacienții de terapie intensivă de la Spitalul de Stat İskenderun, din Hatay, care au fost avariați în urma cutremurelor, spunând că aceștia au murit din cauza unei pene de curent după cutremure și a absenței unui plan de rezervă.

Turhan Çömez de la Partidul İYİ a spus că generatoarele spitalului nu au funcționat, lăsând mulți pacienți grav bolnavi fără oxigen.

„Este scandalos, dar spitalul nu a fost pregătit pentru o întrerupere a curentului. Ventilatoarele nu au funcționat pentru că nu exista un plan de rezervă, iar generatoarele nu funcționau.”, afirmă Turhan Çömez.

Avocatul lui Şafak, Bülent Akbay, a depus o plângere penală împotriva tuturor autorităţilor responsabile pentru moartea lui İsmet Şafak. Plângerea susține că İsmet Şafak a murit prin sufocare.

Cutremurele cu magnitudinea 7,8 și 7,5 au afectat 11 provincii din sudul și sud-estul țării pe 6 februarie 2023, ucigând peste 53.000 de oameni și lăsând milioane de oameni fără adăpost.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.