duminică, mai 12, 2024

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia în cazul arestării unui judecător ONU, conform Balkan Insight.

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Akay „pare să fi avut dreptul la imunitate diplomatică deplină, inclusiv la inviolabilitatea persoanei sale și a reședinței sale private și fiind protejat de orice formă de arestare sau detenție, în conformitate cu dreptul internațional. Prin urmare, arestarea sa, percheziția casei și a persoanei sale au fost ilegale”, se arată în hotărârea CEDO.

Curtea a remarcat că Akay a fost plasat în arest preventiv și ulterior inculpat pentru că este membru al unei organizații teroriste armate.

Rechizitoriul se referea la utilizarea de către Akay a Bylock, „o aplicație de mesagerie criptată despre care se presupune că este folosită exclusiv de membrii FETO și două cărți găsite în timpul percheziției casei sale scrise de Fetullah Gulen și unul dintre managerii săi superiori”.

„În cererea lui Aydın Sefa Akay, CEDO a decis că, pentru prima dată în istoria CEDO, un stat parte a încălcat libertatea personală prin încălcarea imunității unui judecător internațional. Ca întotdeauna, întrebarea care îmi vine în minte este dacă justiția, inclusiv Curtea Supremă de Apel și Curtea Constituțională, nu a putut vedea o încălcare atât de gravă!”, comentează  avocatul Kerem Altiparmak.

Daune de peste 21.000 de euro

CEDO a decis că Turcia trebuie să plătească lui Akay 21.100 de euro daune morale și 7.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Akay a început să lucreze ca și consilier juridic pentru Ministerul Afacerilor Externe în 1987 și de atunci a ocupat o serie de posturi în străinătate, inclusiv la reprezentanța permanentă a Turciei la Consiliul Europei, unde a reprezentat țara în fața Curții Europene.

Aydin Sefa Akay, care a reprezentat anterior Turcia din punct de vedere diplomatic, lucra de la distanță de la domiciliul său din Istanbul pentru Mecanismul Internațional Rezidual al Națiunilor Unite pentru tribunalele penale, cu sediul la Haga, când a fost arestat.

Akay se află în prezent în închisoare în provincia Rize, din nord-estul Turciei, după ce a fost condamnat în 2021 pentru că ar fi fost membru al unei organizații teroriste.

Cazul unui profesor

În septembrie 2023, CEDO a condamnat Turcia în cazul unui profesor, punând sub semnul întrebării baza a mii de cazuri bazate pe utilizarea aplicației Bylock care implică presupuși adepți ai lui Gulen.

Această decizie CEDO ar putea avea implicații de amploare pentru mii de persoane care se confruntă cu acuzații similare în Turcia.

Turcia se confruntă cu o enigmă legală. Hotărârea impune ca hotărârea să fie pusă în aplicare nu doar pentru profesorul Yalçınkaya, ci pentru toți cei aflați într-o situație similară.

Se așteaptă că această decizie să ducă la o serie de rejudecări și reforme legale semnificative în Turcia. Dacă nu este abordată, aceasta poate pune Turcia sub presiune financiară și poate avea impact asupra reputației sale în cercurile internaționale pentru drepturile omului.

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.