luni, noiembrie 11, 2024

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia în cazul arestării unui judecător ONU, conform Balkan Insight.

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Akay „pare să fi avut dreptul la imunitate diplomatică deplină, inclusiv la inviolabilitatea persoanei sale și a reședinței sale private și fiind protejat de orice formă de arestare sau detenție, în conformitate cu dreptul internațional. Prin urmare, arestarea sa, percheziția casei și a persoanei sale au fost ilegale”, se arată în hotărârea CEDO.

Curtea a remarcat că Akay a fost plasat în arest preventiv și ulterior inculpat pentru că este membru al unei organizații teroriste armate.

Rechizitoriul se referea la utilizarea de către Akay a Bylock, „o aplicație de mesagerie criptată despre care se presupune că este folosită exclusiv de membrii FETO și două cărți găsite în timpul percheziției casei sale scrise de Fetullah Gulen și unul dintre managerii săi superiori”.

„În cererea lui Aydın Sefa Akay, CEDO a decis că, pentru prima dată în istoria CEDO, un stat parte a încălcat libertatea personală prin încălcarea imunității unui judecător internațional. Ca întotdeauna, întrebarea care îmi vine în minte este dacă justiția, inclusiv Curtea Supremă de Apel și Curtea Constituțională, nu a putut vedea o încălcare atât de gravă!”, comentează  avocatul Kerem Altiparmak.

Daune de peste 21.000 de euro

CEDO a decis că Turcia trebuie să plătească lui Akay 21.100 de euro daune morale și 7.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Akay a început să lucreze ca și consilier juridic pentru Ministerul Afacerilor Externe în 1987 și de atunci a ocupat o serie de posturi în străinătate, inclusiv la reprezentanța permanentă a Turciei la Consiliul Europei, unde a reprezentat țara în fața Curții Europene.

Aydin Sefa Akay, care a reprezentat anterior Turcia din punct de vedere diplomatic, lucra de la distanță de la domiciliul său din Istanbul pentru Mecanismul Internațional Rezidual al Națiunilor Unite pentru tribunalele penale, cu sediul la Haga, când a fost arestat.

Akay se află în prezent în închisoare în provincia Rize, din nord-estul Turciei, după ce a fost condamnat în 2021 pentru că ar fi fost membru al unei organizații teroriste.

Cazul unui profesor

În septembrie 2023, CEDO a condamnat Turcia în cazul unui profesor, punând sub semnul întrebării baza a mii de cazuri bazate pe utilizarea aplicației Bylock care implică presupuși adepți ai lui Gulen.

Această decizie CEDO ar putea avea implicații de amploare pentru mii de persoane care se confruntă cu acuzații similare în Turcia.

Turcia se confruntă cu o enigmă legală. Hotărârea impune ca hotărârea să fie pusă în aplicare nu doar pentru profesorul Yalçınkaya, ci pentru toți cei aflați într-o situație similară.

Se așteaptă că această decizie să ducă la o serie de rejudecări și reforme legale semnificative în Turcia. Dacă nu este abordată, aceasta poate pune Turcia sub presiune financiară și poate avea impact asupra reputației sale în cercurile internaționale pentru drepturile omului.

Nou record în Turcia: Cele mai multe cazuri de femicid înregistrate în ultimii 14 ani

Conform raportului Platformei We Will Stop Femicide pentru octombrie 2024, octombrie a marcat cel mai mare număr de feminicide înregistrate într-o singură lună din 2010.

Turcia: Proteste după ce 4 primari pro-kurzi au fost reținuți: „Atac major la adresa dreptului poporului kurd de a vota și de a fi...

Anunțul Ministerului de Interne privind înlăturarea din funcțiile lor a trei primari, reprezentând orașele Mardin și Batman, precum și Halfeti, un district din provincia Şanlıurfa și înlocuirea lor cu oficiali guvernamentali a stârnit proteste luni.

Nou campus școlar inaugurat în Constanța. „Proiect de anvergură dedicat educației.”/„Entuziasm dublat de profesionalism și multă dedicare a fost temelia.”

Porțile noului campus situat în orașul Ovidiu, din Constanța, au fost deschise pe 4 noiembrie, printr-o ceremonie alături de conducere și reprezentanți ai instituțiilor din Constanta, dar și viitori elevi, profesori și părinți.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

SUA. 3 milioane de dolari daună într-un proces de defăimare din cauza presupusei asocieri cu o „organizație teroristă”

SUA obligă plata a 3 milioane de dolari drept despăgubiri unui antreprenor turco-american care a fost acuzat în mod fals de terorism din cauza unei presupuse asocieri cu o „organizație teroristă”,

Istanbul: Creștere de peste 60% a costului vieții în octombrie

Sondajul, realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA) a Municipalității Metropolitane din Istanbul, a calculat costul vieții în Istanbul pentru o familie de patru persoane la 73.739 TL (2.000 euro) în octombrie, de peste patru ori salariul minim de 17.002 TL. (460 de euro).