miercuri, mai 8, 2024

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan va călători în Statele Unite, pe 9 mai, pentru prima dată ca invitat oficial al președintelui Joe Biden, conform Turkish Minutes.

Potrivit presei turce, se preconizează că mai multe probleme importante vor fi abordate în timpul întâlnirii dintre cei doi șefi de stat de la Casa Albă.

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Nu au fost făcute anunțuri oficiale cu privire la o vizită viitoare.

Ultima întâlnire a celor doi tineri

Ultima lor întâlnire a avut loc în iulie, în timpul summitului NATO din Lituania.

Vizita raportată va urma aprobării recente de către Turcia a aderării Suediei la NATO, o mișcare care a încălzit relațiile dintre SUA și Turcia, după o perioadă lungă de legături tensionate între cele două țări cu privire la o serie de probleme.

İbrahim Kalın, șeful Organizației Naționale de Informații (MİT), și ministrul de externe Hakan Fidan au vizitat recent SUA pentru discuții cu administrația SUA.

Discuții despre Gaza, terorism și F-16

Pe ordinea de zi a întâlnirii sunt subiecte precum lupta împotriva terorismului, situația actuală din Gaza și cooperarea în sectorul apărării.

Președintele Erdogan este așteptat să reitereze poziția Turciei cu privire la necesitatea încetării definitive a acțiunilor militare israeliene în Gaza și să pledeze pentru o soluție cu două state în timpul întâlnirii sale față în față cu președintele Biden.

Va fi abordată și accelerarea achiziției și modernizării avioanelor de luptă F-16.

Un alt subiect de discuție va fi rezervele de lungă durată ale Turciei cu privire la luptătorii kurzi din nordul Siriei și neliniștea față de sprijinul SUA pentru Unitățile de Protecție a Poporului (YPG).

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.