joi, mai 9, 2024

Turcii, în topul utilizatorilor serviciilor VPN. Motivul ar fi cenzura online

Cererea pentru rețeaua privată virtuală (VPN) a înregistrat o creștere de 99% în Turcia în 2023, a raportat Free Web Turkey.

Conform studiului realizat de Techopedia, Turcia este printre țările cu o creștere considerabilă a cererii de VPN, alături de Senegal, Etiopia, Pakistan, Italia, Brazilia și Irak. 

Motivele utilizării VPN

Studiul intitulat „Cererea globală VPN: de ce aceste țări caută cel mai mult VPN-uri”, explorează motivele din spatele interesului global în creștere pentru VPN-uri, care oferă confidențialitate și anonimat utilizatorilor de internet. 

Raportul a concluzionat că o temă comună în rândul țărilor care s-au evidențiat a fost istoricul lor slab în domeniul drepturilor omului și limitările stricte ale libertăților pe internet.

Potrivit studiului, mare parte dintre cei care folosesc VPN-uri fac acest lucru pentru a-și ascunde activitatea online.

Libertatea internetului în Turcia a scăzut constant în ultimul deceniu, iar țara a fost clasată printre țările „care nu sunt libere” în ceea ce privește libertățile online, conform ultimului raport al Freedom House, despre libertatea internetului.

Libertatea presei

Autoritățile turce blochează în mod obișnuit accesul la articolele de știri care conțin infracțiuni de corupție, luare de mită, abatere și nepotism care implică oficiali guvernamentali sau birocrați de rang înalt. Datorită controlului guvernului asupra instituțiilor media tradiționale, turcii care caută surse alternative de informații apelează adesea la rețelele sociale.

Cu toate acestea, aceste platforme au fost obligate să numească reprezentanți ai Turciei și să respecte ordinele instanțelor de eliminare a conținutului în temeiul unei legi a rețelelor sociale recent adoptate, care le-a amenințat cu interdicții de publicitate și reduceri de lățime de bandă.

La sfârșitul anului 2023, Autoritatea pentru Tehnologii Informaționale și Comunicațiilor (BTK) a interzis accesul la 16 furnizori VPN folosiți frecvent pentru a evita cenzura guvernamentală.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.