joi, noiembrie 21, 2024

Freedom House acuză Turcia că alegerile prezidențiale din 2023 nu au fost democratice

Organizația de advocacy cu sediul la Washington a susținut că alegerile din mai 2023, din Turcia au fost „nedrepte”, conform presei internaționale.

Freedom House a publicat, joi, raportul „Libertatea în lume în 2024. Daunele crescânde ale alegerilor corupte și ale conflictelor armate”, în care a constatat că alegerile și conflictele au contribuit la scăderea drepturilor politice și a libertăților civile, punând în pericol libertatea și provocând suferințe umane severe în 2023.

Potrivit raportului, problemele pe scară largă legate de alegeri, inclusiv violența și manipularea, au condus la o deteriorare a drepturilor și libertăților.

„Deficite democratic”

Turcia a organizat alegeri prezidențiale și parlamentare în mai. Președintele Recep Tayyip Erdogan, al cărui Partid pentru Justiție și Dezvoltare (AKP) conduce Turcia din 2002, și-a asigurat un al treilea mandat în funcție, în timp ce Alianța Populară condusă de AKP și-a păstrat majoritatea locurilor în parlament.

Erdogan a obținut 52,2% din voturi în al doilea tur, învingându-l pe Kemal Kılıçdaroğlu, liderul de atunci al principalului Partid Popular Republican (CHP) de opoziție, susținut de o alianță de partide de opoziție.

„În ciuda faptului că alegerile au trebuit să treacă la un al doilea tur și că Erdoğan a câștigat doar cu o marjă îngustă, atenția în timpul și după campanie s-a concentrat mai degrabă pe deficiențele opoziției decât pe numeroasele deficite democratice ale țării. În cele din urmă, eșecul forțelor de opoziție de a câștiga o competiție neloială a eclipsat abuzurile sistemice majore, cum ar fi restricțiile la libertatea de exprimare și urmărirea penală a oponenților politici care sunt în mod obișnuit angajați de guvern”, se arată în raportul Freedom House.

Hărțuire, arestări și urmăriri penale

Folosind o retorică dezbinătoare, Erdoğan a acuzat CHP că sprijină Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în afara legii, listat ca organizație teroristă de Turcia și de o mare parte a comunității internaționale, și chiar a redat un videoclip fals pentru susținătorii săi în timpul unui miting electoral la Istanbul, care îl arată pe Kılıçdaroğlu cu câțiva membri ai PKK. Erdoğan a recunoscut ulterior că videoclipul a fost manipulat, însă pagubele erau deja făcute.

„Acesta este modelul care s-a dezvoltat în Turcia. Alegerile din Turcia au caracterizat de multă vreme hărțuire, arestări și urmăriri penale împotriva liderilor opoziției și a jurnaliştilor, precum și dominarea mass-media și abuzul de resurse de stat de către Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ”, se arată în raport.

Freedom House a subliniat că tacticile antidemocratice care vizează alegeri libere și corecte nu au întotdeauna succes în eliminarea concurenței electorale veritabile, dar manipularea pe termen lung care deformează substanțial câmpul de joc, în special prin valorificarea resurselor statului și a activelor media, poate duce la o situație în care pierderile din opoziție întăresc dominația percepută a unui titular din ce în ce mai autoritar.

Turcia, în topul țărilor în declin democratic

Turcia, care este listata țărilor care „nu sunt libere” în raport, ca și în rapoartele anterioare ale organizației din 2018, este listată ca una dintre cele 52 de țări în care drepturile politice și libertățile civile s-au deteriorat în 2023, doar 21 de țări manifestând îmbunătățiri.

În raportul Freedom House, Turcia este listată ca a cincea țară cu cel mai acut declin al libertăților din ultimul deceniu, cu un minus 27 de puncte de la un scor total de 100, precedată de Tanzania, Libia, Nagorno-Karabagh (un teritoriu, nu o țară) și Nicaragua.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.