vineri, aprilie 5, 2024

Turcia: Cozi lungi pentru carne ieftină, înainte de Ramadan

Turcii au făcut cozi lungi în fața magazinelor de stat pentru a cumpăra carne mai ieftină înainte de Ramadan, conform Gazete Duvar.

Cumpărătorii s-au aliniat cu câteva ore înainte de deschidere pentru a cumpăra pachete de carne tocată sau tăiată cubulețe înainte de a se epuiza stocul, în fața magazinului „Et ve Süt Kurumu (ESK)”

Există un singur magazin ESK, în provincia centrală Yozgat, iar cozile pe tot parcursul anului cresc în preajma Ramadanului, deoarece oamenii caută să se aprovizioneze cu produse din carne înainte de o lună de mese Iftar.

1,5 de tone de carne pe zi

Magazinul din Yozgat vinde în jur de 1,5 tone de carne în fiecare zi. Un kilogram de carne tocată se vinde cu 229 de lire turcești (7,3 dolari) în magazine, în timp ce același produs se găsește la alte magazine la 430 de lire (13,8 dolari).

Unul dintre cumpărători, Hüseyin Selbes, a început să stea la coadă la 7.30 dimineața în fața magazinului Yozgat pentru a cumpăra un pachet de carne tocată. El a estimat că erau în jur de 600 de oameni la coadă cu el.

„Vom putea cumpăra carne dacă ne va veni rândul, dacă vrea Dumnezeu”, afirmă acesta.

Pensionarul Ertuğrul Cankurtaran era la coadă de la ora 7.20 și spera că va putea cumpăra carne înainte ca stocul să se epuizez.

„Suntem pensionari, ce altceva am putea face?” spune Cankurtaran.

Situația a fost similară și în alte sucursale ale ESK, cum ar fi magazinul din Diyarbakır. Angajații au raportat că magazinul a fost plin înainte de Ramazan. Au vândut aproximativ patru tone de carne la 1.000 de oameni într-o zi.

Fermierii locali trebuie sprijiniți

Șeful Camerei Măcelarilor din Diyarbakır, Hacı Atlı, a declarat că creșterile de preț la produsele din carne au devenit regulate înainte de fiecare Ramadan.

„Cu toate acestea, creșterea nu a fost niciodată atât de severă”, afirmă Atlı, adăugând că unul dintre motivele principale a creșterii prețurilor a fost producția scăzută și prețurile de transport și furaje.

Atlı a adăugat că guvernul ar trebui să acorde prioritate sprijinirii fermierilor locali în loc să exporte animale. „Prețurile vor crește doar dacă nu se iau măsuri urgente”, a avertizat președintele.

„Carne ieftină crea cozi lungi.”

Fostul șef al ESK, Osman Uzun, a fost demis în 2022, în urma unor remarci controversate despre creșterea prețului cu 48%. Uzun a apărat creșterea, spunând „[Carne ieftină] crea cozi lungi. De aceea am crescut prețurile”, la criticile cetățenilor.

Un sondaj din 2022 realizat de MetroPoll Research Company a constatat că 61,8% dintre participanți au încetat complet să mănânce carne pentru a „se descurca” în fața deteriorării condițiilor economice.

Aproape 70 la sută dintre turci au spus că nu pot pregăti o masă de iftar bogată, iar 59 la sută au spus că nu pot invita oaspeți în timpul sărbătorii de Ramadan, din motive economice, potrivit unui sondaj realizat în 2023 de Ipsos Research.

Turcia: Biserică istorică pusă la vânzare pe internet

Biserica, situată în districtul Hafik, din Sivas, este vândută de o persoană la un preț de 16 milioane de lire turcești, după cum a indicat un consultant imobiliar.

București: Cina de Iftar alături de personalități ale lumii culturale și academice

Evenimentul a continuat cu o prezentare care a explicat importanța și semnificația Ramadanului și a postului, un concert live de muzică orientală și dansul dervișilor.

Cină de Iftar cu Andrew Tate. Canalul de stat, TRT, difuzează un interviu exclusiv

Yusuf Erim, redactor general al canalului, a împărtășit un fragment din cina sa cu Tate și a spus că cei doi au vorbit despre „problemele lui juridice, viitorul rețelelor sociale, geopolitică și multe altele”.

5 lucruri despre alegerile locale din Turcia. „Cine câștigă Istanbulul, câștigă Turcia”

Erdoğan a fost ales primar al Istanbulului în 1994, iar aliații săi au ținut primăria până când Ekrem İmamoğlu de la Partidul Popular Republican (CHP) a câștigat în 2019.

Alegerile din Turcia. Reacții internaționale: „Moment de cotitură pentru Turcia?”

Partidul din opoziție, Partidul Republican al Poporului din Turcia( CHP) a strâns mai mult de 37% din voturi la nivel național, pe când partidul lui Erdogan, AKP, a primit aproximativ 35% din voturi.

Au făcut istorie! 11 orașe conduse de femei în Turcia.Cea mai tânără primăriță are 22 de ani

11 din 81 de provincii turcești vor avea primari femei, în ciuda faptul că în perioada premergătoare alegerilor locale din 31 martie, listele de candidați pentru primari au fost insuficiente în ceea ce privește egalitatea de gen pentru aproape toate partidele.

VIDEO.Istanbul: 29 de persoane ucise în incendiu de la un club de noapte

Cel puțin 29 de persoane au murit într-un incendiu care a început în timpul lucrărilor de reparații în timpul zilei la un...

STOP VOT! Alegeri locale în Turcia s-au încheiat. Opoziția a făcut istorie după aproape 50 de ani

În Istanbul, bătălia a fost dusă în principal între candidat partidului lui Erdoğan, AKP, Murat Kurum, care a fost Ministru al Mediului și primarul  Ekrem Imamoglu, a cărui ambiție declarată este să devină președintele Turciei în 2028.