joi, mai 9, 2024

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Un procuror turc a cerut până la 10 ani de închisoare pentru un jurnalist turco-armean, acuzat de insultarea președintelui Recep Tayyip Erdoğan, conform Turkish Minutes.

Hayko Bağdat, exilat în Germania, riscă să fie condamnat 10 ani și 6 luni pentru rubricile și postărilor sale pe rețelele de socializare din 2014, 2017, 2018 și 2019.

„Avem atât de multe cazuri [împotriva noastră] încât nici măcar nu le putem urmări. Ce aș putea spune că ar fi impus să merg la închisoare pentru 10 ani? Toate acestea fac parte dintr-o represiune ilegală menită să reducă la tăcere disidența.”, afirmă jurnalistul.

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

De la tranziția Turciei la un sistem prezidențial de guvernare printr-un referendum constituțional în 2017, președintelui nu mai este obligat să fie imparțial din punct de vedere politic.

Cu toate acestea, legea care incriminează insultele împotriva președintelui a rămas în vigoare și a condus la condamnarea a peste 10.000 de persoane de când Erdogan a preluat mandatul în 2014.

Turcia este adesea descrisă ca fiind unul dintre cei mai mari temniceri de jurnaliști din lume și s-a clasat pe locul 165 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei din 2023, publicat de Reporters Without Borders (RSF).

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.