marți, mai 7, 2024

Istanbul: Cheltuielile pentru o familie de patru persoane depășește 53.000 de lire

Costul mediu al vieții pentru o familie de patru persoane din mega-orașul Istanbul a ajuns la peste 53.000 de lire (1.729 de dolari) în ianuarie, în creștere cu o medie de 80,29% în ultimul an, conform Gazete Duvar.

Agenția de Planificare a Municipalității din Istanbul (İPA), condusă de opoziție a dezvăluit date care arată că costul vieții în Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, a crescut cu o medie de 80,29% în ultimul an.

În consecință, costul mediu al vieții pentru o familie de patru persoane din megaoraș a ajuns la 53.058 de lire (1.729 de dolari) în ianuarie, de aproximativ trei ori mai mare decât salariul minim (17.002 de lire).

Potrivit calculelor, rata inflației a crescut cu 7,93% față de lună în ianuarie, odată cu creșterile salariale.

La ce a crescut prețurile?

Față de decembrie, în luna ianuarie cea mai drastică schimbare de preț s-a întregistat la tricourile pentru copii cu o creștere de 39,90%, urmată de fasole și paste cu creșteri de 11,72% și, respectiv, 11,51%.

Autoritatea oficială de statistică a Turciei, Institutul de Statistică din Turcia (TUIK), a raportat rata anuală a inflației la 64,86% în ianuarie, în timp ce grupul independent, ENAG a estimat cifra la 129,11%.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.