joi, mai 9, 2024

Turcia are cele mai multe cereri depuse la CEDO în 2023. Rusia, Ucraina, România în top 5

Turcia a avut cel mai mare număr de cereri pe roll la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în 2023, relatează Balkan Insight.

Conform raportului anual al Consiliului Europei, Turcia a avut cel mai mare număr de cazuri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cu 23.397 de cazuri în 2023.

Președintele CEDO, Síofra O’Leary, a anunțat într-o conferință de presă că numărul total de cauze pendinte a fost înregistrat la 68.450 până la sfârșitul anului 2023. Turcia a fost urmată de Rusia cu 12.453 de cazuri și de Ucraina cu 8.737 de cazuri.

Înalta instanță a constatat încălcări ale drepturilor în 72 din cele 78 de hotărâri privind Turcia, în timp ce nu a constatat nicio încălcare în trei hotărâri. Majoritatea hotărârilor s-au bazat pe dreptul la un proces echitabil (articolul 6) cu 17 cazuri.

Au urmat îndeaproape dreptul la libertate și securitate (articolul 5), respectul pentru viața privată și de familie (articolul 8) și libertatea de întrunire și asociere (articolul 11), fiecare cu 16 cazuri. Înalta instanță a pronunțat o hotărâre privind încălcarea libertății de exprimare (articolul 10) în 10 cazuri, lipsa unei investigații efective (articolul 2 și 3) în șase cazuri, protecția proprietății (P1-1) în patru cazuri și inumane/ tratament degradant (articolul 3) în trei cazuri.

Turcia fiind unul dintre membrii Consiliului Europei și semnatară a Convenției Europene a Drepturilor Omului, fiecare cetățean turc are dreptul de a aplica CEDO după epuizarea căilor de atac interne.

Plângerile venite din 6 țări reprezintă 75% din cazurile în așteptare – Turcia (34,2%), Rusia (18,2%), Ucraina (12,8%), România (6,1%) și Italia (4%).

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...