marți, mai 21, 2024

Turcia aprobă aderarea Suediei la NATO, după o întârziere de 20 de luni


Parlamentul Turciei a ratificat, marți, aderarea Suediei la NATO, depășind cel mai mare obstacol rămas în calea extinderii alianței militare occidentale după 20 de luni de negocieri, conform Reuters.

Adunarea generală a Turciei, unde alianța guvernamentală a președintelui Tayyip Erdogan deține majoritatea, a votat cu 287-55 pentru a aproba cererea pe care Suedia a făcut-o pentru prima dată în 2022.

„Susținem extinderea NATO… Sperăm că atitudinea Finlandei și a Suediei față de combaterea terorismului să fie un exemplu pentru ceilalți aliați ai noștri”, a declarat Fuat Oktay, șeful Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului și membru de guvernământ al AKP.

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a salutat aprobarea parlamentului turc. „Așteptăm acum cu nerăbdare ca președintele Erdogan să semneze documentul de ratificare”, a spus Billstrom, într-o declarație scrisă.

Condiții impuse de Turcia

Întârzierile Turciei i-au frustrat pe unii dintre aliații săi occidentali și i-au permis să obțină unele concesii.

Ankara a cerut Stockholm să-și întărească poziția față de membrii locali ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Uniunea Europeană și Statele Unite îl consideră, de asemenea, un grup terorist.

Ca răspuns, Stockholm a introdus un nou proiect de lege împotriva terorismului care face ilegală a fi membru al unei organizații teroriste. Suedia, Finlanda, Canada și Țările de Jos au luat, de asemenea, măsuri pentru a relaxa politicile privind exporturile de arme către Turcia.

Ungaria, singurul stat care nu a aprobat aderarea

Se așteaptă ca Erdogan să semneze legislația în câteva zile, lăsând Ungaria – al cărei prim-ministru Viktor Orban are relații de prietenie cu președintele rus, Vladimir Putin – ca singurul stat membru care nu a aprobat aderarea Suediei.

Toți membrii NATO trebuie să aprobe cererile din partea țărilor care doresc să adere la alianță.

Când Suedia și Finlanda au cerut să se alăture în 2022, Turcia a ridicat obiecții, considerând că celor două țări oferă protecție grupărilor teroriste. Turcia a aprobat aderarea Finlandei în aprilie anul trecut, dar, împreună cu Ungaria, a lăsat Suedia să aștepte.

Orban a declarat marţi mai devreme că l-a invitat pe omologul său suedez să viziteze şi să negocieze aderarea ţării sale la bloc. Parlamentul Ungariei este în vacanță până la jumătatea lunii februarie.

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial.