joi, mai 9, 2024

Noua ușă de la Hagia Sofia a ajuns virală. Intrarea costă 25 de euro din 15 ianuarie

Hagia Sofia a ajuns pe agenda zilei după ce noua ușă a fost instalată și a fost introdusă o taxă de intrarea în monumentul istoric de 25 de euro.

O ușă în stil oblon, cum ar fi cele folosite în garaje, a fost instalată pentru a face distincția între persoanele care intră pentru închinare și vizitele turistice, a ajuns virală în Turcia.

Utilizatorii rețelelor de socializare și-au exprimat părerile despre ușa instalată pentru intrarea turiștilor străini.

„Noua ușă pe care o vezi la Hagia Sofia veche de 1500 de ani… Ar trebui să-i spun ușă de garaj, obloane de magazin sau intrarea într-o parcare a unui mall? Nu mă pot decide… Să mă gândesc ce să-i spun mentalității care a făcut asta unui monument istoric magnific, sincer nu știu…”,scrie jurnalistul İzzet Çapa a scris pe contul său X, fost Twitter.

Pe de altă parte, începând de astăzi, turiştilor străini care vizitează moscheea se va percepe o taxă de 25 de euro.

Procesul de transformare a Hagia Sofia într-o moschee

Pașii către transformarea Hagia Sofia într-o moschee, care a fost muzeu timp de 86 de ani și inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1985, au început în iunie 2020.

Hotărârea Cabinetului din 1934, care acorda statutul de muzeu a fost anulată de Consiliul de Stat. Aceasta a fost urmată de semnătura președintelui Recep Tayyip Erdoğan la 10 iulie 2020, care a aprobat decizia de a transfera conducerea Hagia Sofia către Președinția Afacerilor Religioase pentru ca aceasta să fie deschisă pentru rugăciune.

Cu acești pași, Hagia Sofia, cu un fundal istoric de 1500 de ani, și-a recăpătat statutul de moschee. Prima rugăciune de vineri a avut loc în Hagia Sofia după o pauză de 86 de ani pe 24 iulie 2020.

În plus, Consiliul Municipal Metropolitan din Istanbul a schimbat descrierea Hagia Sofia, desemnată anterior ca muzeu în planurile de zonare, în „Marea Moschee și Complex Hagia Sofia.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.