duminică, mai 19, 2024

Totul a început de la melodie! Un faimos actor investigat după ce l-a numit pe Erdoğan „hoț”


Un faimos actor turc, în vârstă de 76 de ani, este investigat pentru o postare de socializare din 2016, pentru că l-a numit pe președintele Recep Tayyip Erdoğan drept „hoț” , conform Sol Haber.

Orhan Aydın este investigat la aproape opt ani de la postarea din aprilie 2016, unde a comentat despre o știre de la Sol Haber care vorbea despre utilizarea unei melodii ca muzică de fundal într-un scurtmetraj care prezenta o poezie recitată de Erdoğan fără permisiunea compozitorului melodiei.

Aydın a postat știrea și a postat pe Twitter „Hoț”, o referire implicită la Erdoğan din cauza utilizării melodiei fără permisiune.

Actorul a spus în mărturia sa în fața procurorilor că observația sa ar trebui considerată în limitele libertății de exprimare. Acestaa spus că a militat de ani de zile pentru a apăra drepturile artiștilor și a simțit nevoia să se pronunțe împotriva încălcării drepturilor de autor din film.

Ce s-a întâmplat?

Scurtmetrajul, filmat de regizorul palestinian Ammar Tilavi, este despre Moscheea Aqsa din Ierusalim în care Erdogan, care este cunoscut ca un susținător puternic al cauzei palestiniene, citește o poezie despre eliberarea moscheii și a Ierusalimului de sub ocupația israeliană.

Într-un interviu acordat lui Sol Haber în 2016, Metin Kahraman, compozitorul cântecului folosit în film, a declarat că nu i s-a cerut permisiunea pentru utilizarea cântecului său în film și că va lua acțiuni legale împotriva acesteia.

Mii de oameni din țară sunt investigați, majoritatea fiind amenințați cu închisoarea, din cauza presupuselor insulte ale lui Erdogan. Turcii care îl insultă pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Aydın și-a pierdut fiica în cutremure din februarie 2023. Acesta a tras guvernul responsabil pentru moartea fiicei sale, al cărei corp neînsuflețit a fost recuperat de sub dărâmături la 36 de ore de la cutremur.


Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.