sâmbătă, septembrie 7, 2024

Acord între Turcia, România și Bulgaria pentru curățarea explozivelor din Marea Neagră

Turcia, România și Bulgaria au semnat joi un acord privind un plan comun de curățare a minelor care plutesc în Marea Neagră ca urmare a războiului din Ucraina, după luni de discuții între aliații NATO, conform presei turcești.

Ministrul turc al Apărării Yaşar Güler, omologul său român, Angel Tilvar, şi ministrul adjunct al Apărării din Bulgaria, Atanas Zapryanov, au semnat la Istanbul un memorandum de înţelegere pentru a forma o iniţiativă trilaterală de curăţare a explozivilor.

„Odată cu începutul războiului, a apărut o amenințare cu mine plutitoare în Marea Neagră. Pentru a o combate… am convenit să formăm un grup operativ de contramăsuri pentru mine la Marea Neagră”, spune Güler la ceremonia de semnare.

Trei nave de vânătoare de mine din fiecare țară și o navă de control de comandă vor fi alocate inițiativei, a declarat un oficial turc al Ministerului Apărării.

Comandanții navali ai celor trei țări vor forma un comitet pentru a conduce operațiunea, adăugând că aceasta ar putea include și alte state de la Marea Neagră după încheierea războiului din Ucraina.

Convenția de la Montreux

Turcia a declarat săptămâna trecută că nu va permite a două nave de vânătoare de mine donate Ucrainei de Marea Britanie să-și tranziteze apele în drum spre Marea Neagră, deoarece ar încălca Convenția de la Montreux din 1936, un pact internațional privind trecerea în timp de război a strâmtorilor Bosfor și Dardanele.

„Ca Turcia, am implementat Convenția de la Montreux cu atenție, responsabilitate și imparțialitate, ceea ce asigură echilibrul în Marea Neagră”, afirmă Güler.

Minele maritime au reprezentat o amenințare pentru rutele de export ale Ucrainei prin Marea Neagră de la invazia Rusiei din februarie 2022 și mai multe nave comerciale au fost lovite, inclusiv un vrachier de pe Dunăre.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Ionuț Cojocaru despre vacanța în Turcia. Traseu prin 8 orașe pentru pasionații de istorie și civilizația turcă

Ionuț Cojocaru, jurnalist și istoric specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, despre economia, cultura și istoria Turciei, schimbările pare le-a suferit turismul din Turcia și a împărtășește sfaturi pentru românii care vor să-și organizeze următoarea vacanță în Turcia.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.