vineri, mai 10, 2024

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

O filmare, care a ajuns virală pe rețele de socializare, surprinde cum o bucată de beton se prăbușesc la un metru de oameni, în Hagia Sofia, conform Gazete Duvar.

O înregistrare din septembrie 2022 a ajuns pe agenda zilei, experților trăgând semnal de armă cu privire la necesitatea unei restaurări amplă.

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Acces în grup de maxim 25 de persoane

Şerif Yaşar de la Fundaţia de Istoria Artei din Turcia a spus că Hagia Sofia se va prăbuşi în următorul cutremur.

„Piesele cad din punctele de conectare ale domului, iar întregul dom se poate prăbuși dacă nu este restaurat imediat”, afirmă Yașar.

Yașar a adăugat că, înainte ca structura să fie transformată într-o moschee în iulie 2020, avea un consiliu științific responsabil cu restaurarea și conservarea. Consiliul sugerase ca muzeul să accepte cel mult vizitatorii în grupuri de 25, deoarece respirația vizitatorilor creează umiditatea, dăunătoare pentru interior.

Expertul a mai raportat că au existat probleme la etajul superior al moscheii, unde intrarea regulată este interzisă, din 2020.

Doar oaspeții speciali sunt acceptați la etaj. Cel mai recent invitat, Travis Fimmel de la emisiunea Discovery Channel „Vikingi” a vizitat etajul superior, unde poate fi găsită o inscripție vikingă. Un ajutor acordat ministrului Culturii și Turismului l-a însoțit pe actor în vizita sa.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.