sâmbătă, mai 18, 2024

Turcia, destinație a deșeurilor de plastic din Europa în 2022


Uniunea Europeană a exportat aproximativ 319.000 de tone de deșeuri de plastic în Turcia în 2022, devenind principală destinație a deșeurilor de plastic, conform Turkish Minutes.

Raportul publicat de Eurostat indică că Turcia a importat 319.000 de tone de deșeuri de plastic, reprezentând 29% din toate aceste deșeuri exportate de UE.

Acestea poziționează Turcia înaintea altor țări importatoare majore, precum Indonezia și Malaezia, care au reprezentat 17%, respectiv 15%.

UE a exportat 1,1 milioane de tone de deșeuri de plastic în țări din afara uniunii în 2022. Acest export face parte dintr-o tendință mai mare, în care exportul total al UE de deșeuri – inclusiv hârtie, plastic și sticlă – a atins un total de 6,4 milioane de tone. I

Interesant este că această cifră reprezintă o creștere de 8,4% față de 2021, dar arată o scădere de peste 35% față de 2010.

12 la sută din deșeurile de hârtie

Exportul de deșeuri de hârtie din Turcia au fost unul semnificativ, țara primind 588.000 de tone, fiind principala destinație alături de India și Indonezia.

Exportul total al UE de deșeuri de hârtie s-a ridicat la 4,9 milioane de tone, 29% fiind destinate Indiei, 19% în Indonezia și 12% în Turcia.

Din punct de vedere financiar, exporturile de deșeuri ale UE în ultimul an au inclus 930 de milioane de euro pentru hârtie, 423 de milioane de euro pentru plastic și 25 de milioane de euro pentru sticlă.

Probleme de sănătate din cauza plasticului

Cu toate acestea, creșterea importurilor de deșeuri din plastic de către Turcia a stârnit îngrijorări cu privire la standardele de sănătate și de mediu.

Human Rights Watch (HRW) a raportat în septembrie 2022 că lucrătorii și rezidenții din apropierea fabricilor de reciclare a plasticului din Turcia se confruntă cu amenințări la adresa sănătății lor.

Boli respiratorii, dureri de cap cronice și probleme ale pielii au fost predominante în rândul lucrătorilor, care adesea nu au acces la echipamente de protecție și servicii de sănătate pentru bolile profesionale.

Datele Eurostat din 2021 au indicat că Turcia a fost cel mai mare importator de deșeuri din Uniunea Europeană, importând 14,7 milioane de tone, inclusiv aproximativ două treimi din tot fierul vechi exportat din UE, în valoare de 13,1 milioane de tone.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.