vineri, mai 17, 2024

FBI lansează o anchetă împotriva primarului New York-ului pentru zgârie-norul, Casa Turciei

Cotidianul New York Times (NYT) al Statelor Unite (SUA) a raportat că Eric Adams, primarul Partidului Democrat al orașului New York, a făcut presiuni pe oficialii orașului să autorizeze deschiderea zgârie-norilor Casei Turcei, unde se află Consulatul General al Turciei.

Autoritățile federale au investigat dacă primarul Adams a făcut presiuni asupra departamentului de pompieri al orașului să aprobe clădirea, în ciuda preocupărilor legate de siguranță, cu săptămâni înainte de a fi ales.

Potrivit rapoartelor, Adams, care a câștigat alegerile în iulie, l-a contactat pe atunci comisarul de pompieri Daniel A. Nigro la sfârșitul verii 2021 și i-a cerut să permită guvernului turc să ocupe clădirea.

Clădirea nu fusese încă deschisă la acest moment, deoarece autoritățile pompierilor nu autorizaseră deschiderea clădirii invocând probleme de siguranță.

Donații ilegale din partea guvernului turc

Intervenția lui Adams a fost solicitată de Biroul Federal de Investigații (FBI) și de procurorii federali din Manhattan, ca parte a investigației mai ample asupra presupuselor donații ilegale din partea guvernului turc.

Telefoanele mobile și tabletele lui Adams au fost confiscate, pe 6 noiembrie, ca parte a anchetei. Sursele au declarat pentru NYT că FBI a întrebat oficialii departamentului de pompieri despre rolul lui Adams în problema legată de clădirea Casei Turciei.

Procurorii federali și FBI au desfășurat o investigație cuprinzătoare privind corupția publică pentru a determina dacă campania electorală a primarului din 2021 a colaborat cu guvernul turc pentru a primi donații străine ilegale, după cum a arătat într-un mandat de percheziție obținut de NYT la începutul lunii noiembrie.

Purtătorul de cuvânt a lui Adams a spus că o parte a rolului său de președinte al districtului Brooklyn era de a „notifica agențiile guvernamentale cu privire la problemele în numele alegătorilor și circumscripțiilor”.

„Nu am fost acuzat de fapte greșite și voi continua să cooperez cu anchetatorii”, afirmă cesta.

Potrivit NYT, Addams era încă președintele cartierului Brooklyn când a contactat Departamentul de Pompieri. Potrivit Daily, jurisdicția sa nu s-a extins la Manhattan, unde se află clădirea Casei Turcești.

NYT a mai raportat că unele dintre cheltuielile vizitei lui Adams în Turcia în 2015, când era încă primarul cartierului Brooklyn, au fost plătite de Consulatul General al Turciei.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.