joi, mai 9, 2024

Istanbul: Biserica ortodoxă și liceul vandalizate într-un atac rasist

Un grup neidentificat de vandali a aruncat cu pietre și vopsit cu spray mesaje de ură pe pereții Bisericii Panagia Muhliotissa și ai Liceului Grec Fener din Istanbul, miercuri seară, conform Turkish Minutes.

Pe măsură ce conflictele din Gaza crește, comunitățile minoritare din Turcia devin din ce în ce mai mult ținta atacurilor rasiste, ca urmare a sentimentului în creștere anti-israelian din țară.

Atacatorii, care nu au fost încă identificați, au vopsit cu spray mesaje de ură anti-israeliene pe pereții școlii grecești și ai bisericii din districtul Fatih, pe care scria „La naiba Israel” și „Ierusalim este capitala Palestinei”.

Potrivit relatărilor martorilor oculari, un grup de trei sau patru bărbați au vandalizat biserica și au aruncat cu pietre în clădire.

În urma atacului de aseară, oficialii bisericii au depus o plângere la poliție.

Fundația Biserica Ortodoxă Greacă „Fecioara Maria” a emis o declarație în care își exprimă durerea pentru atac.

„Acest atac nu vizează doar un lăcaș de cult și o școală, dar a afectat și oamenii care locuiesc acolo. Oamenii noștri de aplicare a legii ne-au fost de mare ajutor. Sperăm că astfel de incidente nu se vor mai repeta”, afirmă reprezentații.

Comunitatea evreiască și-a anulat activitatea

În urma manifestațiilor anti-israeliene pe scară largă din țară, măsurile de securitate au fost implementate în fața multor sinagogi, în special la Istanbul.

Comunitatea evreiască turcă și-a anulat temporar activitățile. În ciuda acestor măsuri de precauție, un atac similar a avut loc săptămâna trecută la Sinagoga Etz Hayim, din provincia vestică İzmir.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.