miercuri, mai 15, 2024

CEDO acuză Turcia, după arestarea a 45 de persoane. Despăgubiri în valoare de 5.000 de euro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acuzat Turcia pentru arestarea a 45 de persoane în urma tentative eșuate de lovitură de stat în 2016,conform Stockholm Center for Freedom.

În hotărârile emise, marți, CEDO a declarat că a examinat cererile a 45 de persoane în comun într-o singură hotărâre cu privire la obiectul lor similar. Cererile au fost depuse la diferite date între 2016 și 2019.

Instanța de la Strasbourg a declarat că cerințele privind „rezonabilitatea” unei suspiciuni care justifică detenția nu au fost îndeplinite, deoarece guvernul turc „nu a furnizat alte dovezi… care să demonstreze că cele sugerate erau suspectate în mod rezonabil, la momentul reținerea inițială a acestora, de a fi comis infracțiunea pretinsă.”

Turcia trebuie să plătească 5.000 de euro fiecăruia

Reținând că a existat o încălcare a articolului 5 § 1 din convenție pe motivul lipsei de suspiciune rezonabilă, instanța a acordat fiecăruia dintre acuzați, cu excepția unuia, 5.000 de euro daune morale și cheltuieli de judecată. Instanța a respins restul cererilor politicianului pentru satisfacție echitabilă.

Arestați pentru folosirea unei aplicații mobile

Potrivit CEDO, acuzații au fost arestați și puși în arest preventiv, în principal pentru suspiciunea de apartenență la Mișcarea Gülen, toți aceștia fiind identificați ca utilizatori ai aplicației pentru smartphone ByLock, iar unii dintre ei fiind, utilizatori ai Bank Asya.

Într-o decizie importantă din septembrie, Marea Cameră a CEDO a decis că Turcia a încălcat trei articole ale CEDO în cazul unui fost profesor, Yüksel Yalçınkaya: articolul 6, care se referă la dreptul la un proces echitabil; Articolul 7 privind nicio pedeapsă fără lege; și articolul 11 ​​privind libertatea de întrunire și asociere.

Experții juridici au spus că decizia Marii Camere a arătat clar că utilizarea ByLock, depunerea de bani la o bancă sau a fi membru al unei asociații afiliate lui Mișcarea Gülen nu pot fi considerate probe penale.

ByLock, odată disponibil pe scară largă online, a fost considerat un instrument secret de comunicare între susținătorii Mișcării Gülen încă de la lovitura de stat din 2016, în ciuda lipsei oricărei dovezi.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.