miercuri, mai 22, 2024

Turcia respinge cererea de eliberare a unui jurnalist reținut de 5 ori anul acesta


O înaltă instanţă penală din Istanbul a respins cererea de eliberare a jurnalistului Barış Pehlivan, care a fost pus după gratii pentru a cincea oară anul acesta, conform Stockholm Center for Freedom.

Hüseyin Ersöz a anunțat, vineri, pe platforma de socializare X că cererea de eliberare a clientului său, Pehlivan din închisoare a fost respinsă de Înalta Curte Penală Silivri.

Ersöz a spus că jurnalistului i s-a refuzat eliberarea din închisoare, în ciuda faptului că este eligibil din punct de vedere legal pentru a fi eliberat sub supraveghere judiciară.

Reținut de 5 ori într-un an

Pehlivan, fostul redactor-șef la Oda TV și colaborator la ziarul Cumhuriyet, se află în spatele gratiilor de la jumătatea lunii august în închisoarea Marmara din Istanbul, cunoscută anterior ca închisoarea Silivri, unde sunt deținuți mulți critici guvernamentali.

Pehlivan a fost deja închis de patru ori, dintre care de două ori a  petrecut o zi după gratii – o dată în februarie și o dată în mai.

Acuzați pentru dezvăluirea „secretelor de stat”

Pehlivan și alți șase jurnaliști au fost condamnați la trei ani și nouă luni de închisoare în 2020 pentru că au raportat despre înmormântarea unui membru al agenției de informații MIT din Turcia care opera în Libia, unde Ankara sprijină guvernul Tripoli, recunoscut de ONU.

Deși moartea agentului de informații nu a fost niciodată infirmată de autoritățile turce, reporterii au fost acuzați de dezvăluirea „secretelor de stat”.

Închiși „pentru că scriu adevărul”

Pehlivan a fost rechemat de această dată pentru a ispăși opt luni din pedeapsa din 2020 pentru încălcarea legilor naționale de informații ale țării.

„Oamenii merg la închisoare [în Turcia] doar pentru că scriu adevărul, doar pentru că fac jurnalism. Reținerea mea este o picătură în ocean, în această mare luptă”, a declarat Pehlivan, înainte de a fi trimis la închisoare.

Susținătorii libertății presei au condamnat „hărțuirea judiciară” a jurnalistului și au cerut guvernului turc să respecte libertatea presei.

Turcia se află pe locul 165 din 180 de țări în cel mai recent indice al libertății presei al RSF.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri.