marți, mai 21, 2024

Nou record! Turcii au cheltuit peste 190 de miliarde de lire în 7 zile, pe fondul crizei economice

Turcii au stabilit un nou record, după ce peste 191 de miliarde de lire au fost cheltuite într-o săptămână cu cardurile de cred, conform Bold Medya.

O cheltuială record de 191,1 de miliarde de lire a fost făcută în prima săptămână a lunii septembrie, după ce cetățenii turci, a căror putere de cumpărare a scăzut, și-au folosit cardurile de credit.

Creștere reală de 51 la sută

Potrivit datelor Băncii Centrale, cheltuielile totale cu cardurile de credit și de debit, care au fost de 79,7 miliarde de lire în prima săptămână a lunii septembrie din 2022 au crescut la 191,1 miliarde de lire în săptămâna de 1 septembrie a acestui an.

Potrivit jurnalistei Şebnem Turhan, de la Ekonomim, această creștere nominală de 140 la sută indică o creștere reală de 51 la sută, ajustată pentru inflație.

12 miliarde pentru alimente

Cheltuielile pe diverse alimente sunt cu 39 la sută mai mari în termeni reali. Cheltuielile cu cardurile de credit și de debit pentru diverse alimente au crescut de la 5 miliarde de lire anul trecut la 12 miliarde de lire anul acesta.

În timp ce anul trecut s-au cheltuit 6,06 miliarde de lire pe benzină și combustibil, 12,3 miliarde de lire au fost cheltuite în prima săptămână a lunii septembrie a acestui an.

Cheltuieli pentru educație la nivel record

Deschiderea școlilor a afectat semnificativ cheltuielile cu cardurile în prima săptămână a lunii septembrie.

În timp ce doar 2,6 miliarde de lire au fost cheltuite pentru cheltuielile de educație în prima săptămână a lunii septembrie în 2022, 11,6 miliarde de lire au fost cheltuite în prima săptămână a lunii septembrie a acestui an. Părinții au plătit de aproape 3 ori mai mult pentru cheltuielile de educație cu cardurile anul acesta.

30 miliarde în malluri

În timp ce consumatorii au cheltuit 15,2 miliarde de lire cu carduri de credit și de debit în piețe și centre comerciale în prima săptămână a lunii septembrie 2022, anul acesta au cheltuit 30,6 miliarde de lire în septembrie.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.