luni, mai 20, 2024

Apelul disperat al unui explorator american prins într-o peșteră din Turcia

Un explorator american, în vârstă de 40 de ani, prins în Peștera Morca din sudul Turciei a cerut un apel disperat, conform Turkish Minutes.

Mark Dickey, speologul american, care se află de sâmbătă trecută, la o adâncime de 1.120 de metri în Munții Taur, a suferit sângerări interne și s-a îmbolnăvit în timpul unei expediții de cartografiere a sistemului de peșteri Morca pentru Asociația Grupului de Speologie din Anatolia (ASPEG).

Purtătorul de cuvânt al Federației Turce de Speologie (TUMAF), Yaman Özakın, a transmis că metodele de scoate a lui Dickey – fie cu targă, fie ajutându-l să iasă singur – rămâne o parte critică a eforturilor de salvare în curs, care ar putea dura săptămâni întregi.

Dickey, care s-a odihnit într-o tabără de bază la 1.040 de metri sub pământ, a reușit să stea și să vorbească clar în videoclipul lansat, în timp ce își exprimă recunoștința guvernului turc și personalului implicat pentru răspunsul rapid în livrarea proviziilor medicale necesare , care, în opinia sa, i-a salvat viața. Aceasta a susținut că era aproape de „sfârșitul vieții” când medicamentele a ajuns la el.

Despre Mark Dickey

Mark Dickey are 20 de ani de experiență în speologie și a susținut seminarii despre salvarea peșterilor. Între timp, o campanie financiară pe o pagină Gofundme creată în numele lui Dickey a strâns 30.000 de lire sterline pentru a ajuta la eforturile pentru salvarea acesteia.

Comunitatea internațională urmărește că eforturile coordonate pentru salvarea lui Dickey continuă, ținând cont de faptul că o operațiune similară în Germania în 2014 a durat 11 zile.

Nici Dickey, nici oficialii turci și echipele de salvare nu au dezvăluit natura exactă a problemelor de sănătate ale exploratorului.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.