marți, mai 21, 2024

Turcia! Nou record de temperatură. 50 de grade în orașul afectat de cutremurul din februarie

Turcia a doborât un nou record național de temperaturi înalte, ajugând la 50 de grade în provincia grav afectată de cutremur din februarie 2023, conform Gazete Duvar.

Districtul Hassa, din sud-estul provinciei Hatay, pe 14 august, a doborât recordul național pentru cea mai ridicată temperatură, atingând 50 de grade Celsius

Acest record a fost deținut anterior timp de trei ani de districtul Cizre, din estul Şırnak cu 49,1°C, din 2021.

După Hassa, districtul Siverek din sud-estul provinciei Urfa a atins 48,5°C, urmat îndeaproape de districtul Kozan, din sudul provinciei Adana, la 48,4°C.

Anterior, Serviciul Meteorologic de Stat al Turciei (MGM) a anunțat că temperaturile vor fi cu 6-10°C peste valorile normale sezoniere, cu excepția Marmara și a coastei Mării Egee, în timpul săptămânii. MGM a declarat că temperaturile medii vor fi mai mari de 40°C în toată regiunea cutremurului.

Hatay este una dintre provinciile cele mai afectate de cutremurul din 6 februarie și au fost lovită de o căldura extremă vara aceasta. În timp ce cei care locuiesc în oraș se confruntă cu o lipsă mare de apă, oamenii trebuie să aștepte la cozi mult timp pentru a avea acces la apă de la ONG-uri și agenții guvernamentale.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.