sâmbătă, mai 11, 2024

Patriarhul Bartolomeu critică guvernul lui Erdogan. Liturghia de la Mănăstirea Sümela nu a fost permisă

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu din Istanbul, liderul spiritual al creștinilor ortodocși, și-a exprimat frustrarea față de autoritățile turce, după ce patriarhia nu a primit permisiunea scrisă de a ține Sfânta Liturghie la istorica Mănăstire Sümela din provincia Trabzon, conform Stockholm Center for Freedom.

Controversa a apărut după ce calendarul liturgic a fost anunțat, iar liturghia de pe 15 august trebuia să aibă loc la Mănăstire Sümela.

Un reprezentant al Partidului Islamist Noua Bunăstare (YRP) din Turcia a pus la îndoială această mișcare în parlamentul turc, pretinzând că încalcă Tratatul de la Lausanne.

„Nu ar trebui să aibă voie să țină o slujbă în Mănăstirea Sumela pe 15 august, când Mehmet Cuceritorul a cucerit Trabzon”, afirmă deputatul Cihat Yayci.

„Cum este posibil?”

La sfârșitul unei slujbe la Biserica Panagia Koumariotissa, din districtul Heybeliada, din Istanbul, Bartholomeu a abordat subiectul.

„Deputatul a spus că această operațiune încalcă Tratatul de la Lausanne. Cum este posibil? Lausanne spune și alte lucruri… nu ni le-au dat. Iar deputatul vine să ne spună că încălcăm Tratatul de la Lausanne”, afirmă Bartholomeu.

Patriarhul a abordat în continuare preocupările legate de 15 august, care marchează și aniversarea cuceririi lui Trabzon de către otomani. Bartolomeu a clarificat că intenția liturghiei este doar de a onora Adormirea Fecioarei Maria, nu de a se angaja în declarații politice.

Despre Tratatul de la Lausanne

În Turcia, creștinii, ca grup minoritar, se confruntă cu diverse provocări și încălcări ale drepturilor, conform Raportului 2022 privind libertatea religioasă internațională, publicat de Departamentul de Stat al SUA.

Tratatul de la Lausanne din 1923 recunoaște în mod oficial drepturile creștinilor ortodocși apostolici armeni, evreilor și creștinilor ortodocși greci. Cu toate acestea, confesiunile creștine încă se confruntă cu limitări ale drepturilor lor religioase.

Seminar ortodocs rămâne închis

Un punct semnificativ de dispută a fost închiderea prelungită a seminarului grec ortodox Halki. Seminarul, afiliat la Biserica Ortodoxă Greacă, a fost închis în 1971, după ce parlamentul turc a adoptat o legislație care interzice instituțiile private de învățământ superior.

În ciuda multiplelor critici internaționale și asigurări din partea guvernului turc, seminarul rămâne închis, împiedicând capacitatea Bisericii Ortodoxe Grece de a forma clerici pe plan intern.

Despre Mânăstirea Sümela

Mănăstirea Sümela, care datează din secolul al IV-lea, este considerată unul dintre cele mai importante obiective turistice religioase din Turcia și este inclusă în lista temporară a Patrimoniului Mondial UNESCO.

A fost redeschis în 15 august 2010 pentru comunitatea creștină ortodoxă după o pauză de 88 de ani. Dar a rămas închis din 2015 din cauza riscului de alunecare de teren de la Muntele Karadağ. Mănăstirea este amplasată într-o stâncă abruptă, la o altitudine de aproximativ 1.200 de metri. Este redeschis vizitatorilor pentru perioade scurte de timp.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.