marți, mai 21, 2024

Turcia. Costul pentru nunți a trecut de 15.000 de dolari

Costul unei nunți tradiționale turcești a ajuns să coste aproape 400.000 de lire turcești, adică peste 15.000 de dolari, conform Gazete Duvar.

Împreună cu o zestre, bijuterii și articole de uz casnic, prețul unei nunți tradiționale a crescut, din 2022, de la 90.000 de lire turcești(~ 5420 de dolari) de dolari până la la aproape 400.000 de lire (~15.560 de dolari) în 2023.

Salonul, cea mai mare cheltuială

Conform site-ul de cumpărături Advantageix „Marriage Cost Price Survey”, una dintre cele mai mari cheltuieli pentru tinerii căsătoriți este închirierea sălii de nuntă.

Pentru o nuntă de 300 de persoane, chiar și cea mai simplă nuntă care servește prăjituri și băuturi răcoritoare începe de la 50.000 de lire.

Zestrea fetei

Pentru zestrea fetei, prețul total al mobilierului de living și dormitor de calitate medie împreună cu accesoriile pentru cameră începe de la 120.000 de lire. Prețul mediu al aparatelor de uz casnic precum televizorul, frigiderul, mașina de spălat, mașina de spălat vase și aspiratorul a ajuns la 60.000 de lire.

Alte produse caznice, cum ar fi draperiile, covoarele și seturile de masă, costă în total între 50-55.000 de lire.

Rochia de mireasă, costumul de mire, ședințe foto și video împreună cu decorarea mașinii de mireasă costă și ele aproximativ 50.000 de lire.

Nunțile turcești sunt cunoscute pentru bijuterii extravagante, în care participanții oferă bani, aur și bijuterii mirilor. În timp ce un gram de aur costă aproape 1.600 de lire, prețurile brățărilor subțiri sunt de aproximativ 15.000 de lire.

Anul acesta se așteaptă ca aproximativ 600.000 de cupluri să se căsătorească.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei.