miercuri, mai 15, 2024

Lira turcească a scăzut la nivel record, în ciuda numirii noului Ministru de Finanțe

Lira Turciei a scăzut luni cu aproape 1% în tranzacțiile și a atins un nou record, conform Reuters.

Lira a ajuns la 21,1  de unități față de dolar,  într-o reacție inițială șocantă la numirea lui Mehmet Simsek în funcția de ministru de finanțe.

Simsek, în vârstă de 56 de ani, a câștigat încrederea piețelor în mandatele ca ministru de finanțe și viceprim-ministru între 2009 și 2018. Politicianul a spus, duminică, că țara nu are de ales decât să revină la „un teren rațional”.

Numirea sa este văzută ca un semnal că noul guvern ales al președintelui Tayyip Erdogan se îndepărtează de reducerile neortodoxe ale ratei dobânzii în fața inflației ridicate care a dus lira într-un declin lung.

„Speranța este că el (Simsek) ar putea instiga ortodoxia economică atât de necesară și să se implice mai eficient cu piața”, declară Mohammed Elmi, manager senior de portofoliu pentru piețele emergente cu venit fix la Federated Hermes.

Inflația anuală a prețurilor de consum din Turcia a atins un vârf de peste 85% anul trecut, fiind un semn că era necesară o înăsprire monetară suplimentară.

„O simplă revenire la o politică economică credibilă ar putea înregistra o schimbare semnificativă a atracției investiționale a Turciei. Perspectiva pe termen lung pentru Turcia este încă una foarte pozitivă… o populație tânără, o clasă de mijloc în plină dezvoltare și o țară care ocupă o locație strategică cheie, are o serie de factori în favoarea ei”, afirmă Mohammed Elmi pentru Reuteurs.

Potrivit studiului din aprilie 2023 al United Metal Workers Union Class Research Center (BISAM), pragul sărăciei pentru o familie de o patru persoane este de 33.948 de lire turcești, adică 1.723 dolari.

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.