marți, mai 7, 2024

Istanbul: Rata inflației a trecut de 60 la sută. Scumpiri la articolele vestimentare

Camera de Comerț din Istanbul (ITO) a raportat rată anuală a inflației din Istanbul, înaintea ca Institutul de Statistică din Turcia (TÜİK) să anunțe datele privind inflația la nivel național pe 3 mai, conform Gazete Duvar.

Conform calculelor Camerei de Comerț din Istanbul (ITO), prețurile de vânzare cu amănuntul au crescut cu 4,57% în luna aprilie, ajungând la o creștere anuală de 62,46%.

Prețurile agro au crescut cu 3,14% față de martie, ajungând la creștere anuală de 70,58%.

Hainele s-au scumpit

Cea mai mare creștere a prețului cu amănuntul a fost la articolele vestimentare cu 29,04 la sută, urmat de sectorul cultural, cu 11,97 la sută.

Cea mai mare creștere lunară a prețurilor agro a fost la materiile prime cu 16,25 la sută, în timp ce prețurile la produsele textile și la articolele de construcții au crescut cu 3,35 la sută, respectiv 2,96 la sută.

Deși Institutul de Statistică din Turcia (TURKSTAT) a anunțat o rată anuală a inflației de 50,51% în martie, ENAG Inflation Research Group, o instituție independentă înființată în 2020 pentru a urmări inflația din țară, a raportat că rata inflației este de 112,51%.

TURKSTAT și ENAG vor publica datele despre inflație pentru aprilie pe 3 mai.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.