duminică, septembrie 8, 2024

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Turcia a coborât cinci locuri în Indicele de percepție a corupției (IPC) al Transparency International anul acesta, conform Bianet.org

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Analiza făcută în raportul privind Turcia evidențiază unele dintre problemele care provoacă declinul țării în indice.

„După ce Turcia a fost plasată pe lista gri de către Financial Action Task Force în 2021, se crede că țara continuă cu tendința de scădere din cauza unor factori precum afirmațiile că suma de bani neînregistrați care intră în țară a crescut după din Ucraina, politizarea justiției, îngustarea sferei democratice, opresiunea cu care se confruntă opoziția și că țara nu respectă hotărârile CEDO”, se arată în raport.

Raportul Transparency International 2022 subliniază, de asemenea, că practica impunității continuă în țară, ceea ce are ca rezultat corupția care devine mai răspândită și obișnuită.

Procentaje în scădere din 2013

Turcia a scăzut cu 15 locuri în indice în ultimii doi ani. Potrivit raportului, scorul țării a început să scadă după 2013, iar țara se numără printre grupul de țări care a scăzut cel mai mult în ultimii zece ani.

Scorul Turciei, care a fost de 50 în 2013, a scăzut la 45 în 2014, 42 în 2015, 41 în 2016 și 40 în 2017. Scorul țării a fost de 38 în 2021 și 36 în 2022.

Albania, Thailanda, Sri Lanka, Serbia, Peru, Panama, Kazahstan și Ecuador au fost celelalte țări cu scorul de 36 în 2022 ca Turcia. (SD/PE)

Indexul elaborat în fiecare an de către organizație a fost lansat în 1995. IPC clasifică țările pe o scară care variază de la „foarte corupt” (0 puncte) la „foarte curat” (100 de puncte).

România, un scor de mijloc

Harta situează România cu un scor de mijloc (46, față de 45 anul trecut), unde pe o scară de la 0 la 100, zero reprezintă cel mai ridicat nivel de corupție, iar 100 cele mai ”curate” țări.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.