joi, mai 2, 2024

Scriitoarea Cleopatra Lorințiu în dialog deschis cu tinerii, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Scriitoarea și jurnalista Cleopatra Lorințiu a vorbit cu tinerii cu ocazia Zilei Culturii Naționale despre starea culturii și bineînțeles, poetul național, Mihai Eminescu.

În cadrul Cafenelei Culturale, organizate de Asociația Pentru Dialog și Valori Universale(ADVU), fostul redactor-șef ZAMAN România a împărtășit din culisele vieții a scriitorului Mihai Eminescu și recomandări de carte.

„A fost pentru mine, un mod ideal de a celebra Ziua Culturii Națională. Am vorbit despre  personalitatea lui Mihai Eminescu, unic și esențial, despre poezia și despre publicistica lui, despre cum ni-l apropiem cu fiecare nouă lectură și relectură din opera sa imensă”, povestește scriitoarea pentru reporterii Zaman România.

„Am călătorit de la cronicari la literatură contemporană, i-am pomenit pe Călinescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu dar și pe Cella Serghi sau Camil Petrescu, am vorbit și despre Joyce și John le Carre, despre Bach și Leonard Cohen, despre tot ce ne sensibilizează, ne atinge fericit și indimenticabil, despre cheful de scris și despre cât de în urmă suntem cu toții cu lecturile…  ”, adaugă aceasta.

De asemenea, scriitoarea i-a încurajat pe tineri să citească, să scrie, să creeze artă și a subliniat importanța implicării tinerilor în viața culturală a societății.

„A fost o după amiază minunată, despre cultură și responsabilitate, despre tinerețe și felul în care ea, cultura adevărată ne face să fim mai altfel, mai buni, mai înalți, să simțim cum fiecare clipă merită trăită deplin. Despre toate ferestrele deschise pe care le poate însemna lectura unei cărți.”, afirmă scriitoarea.

Cleopatra Lorințiu se prezintă publicului sub mai multe faţete :scriitoare – poetă, prozatoareautoare de literatură pentru copii, jurnalistă, scenaristă şi realizatoare de televiziune.

Cariera ei include, deopotrivă, un traseu de diplomat, de editor si un interes manifestat faţă de geopolitica, organisme non- guvernamentale şi think thank-uri.

Printre ultimile publicații se numără și „Zboruri secrete” (eseuri, rememorări, cronici) , publicată în 2022, la Editura Ecou Transilvan.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.