sâmbătă, septembrie 7, 2024

Presa în Turcia: 1 jurnalist ucis și 39 închiși după gratii în 2022

Un jurnalist turc a fost ucis și alți 65 au făcut obiectul unor atacuri fizice, în timp ce 39 au fost închiși după gratii în Turcia în 2022, relatează Turkish Minutes.

Conform raportului elaborat de Asociația Jurnaliştilor Dicle Fırat (DFG) din Diyarbakır, numărul jurnaliştilor din spatele gratiilor din Turcia a crescut la 87 odată cu cele mai recente arestări anul trecut.

Jurnalistul care a fost ucis în Turcia în 2022 a fost Güngör Arslan, editor al site-ului de știri local Ses Kocaeli, care a fost atacat de un bărbat înarmat la biroul său din Izmit, în februarie 2022. Arslan a fost vizat după ce a scris pe larg despre presupusa corupție din Municipiul Izmit.

Raportul a arătat că jurnaliştii au fost supuşi unor atacuri fizice din partea poliţiei, mai ales în timpul protestelor şi demonstraţiilor când doreau să facă fotografii sau să filmeze incidente.

Anul trecut, procurorii au declanşat cercetări asupra a 68 de jurnaliști în urma activităţilor lor profesionale, dintre care 65 au fost inculpaţi. 76 au fost judecați și au primit pedepse care au inclus și închisoare pe viață, pe lângă impunerea de daune în valoare de 8,1 milioane de lire (430.000 USD).

„Legea dezinformarii”

Cea mai mare lovitură adusă libertății presei în Turcia în 2022 a fost „legea  dezinformare” propusă de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) și aliatul său electoral, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), se arată în raport.

Legea, numită „lege a cenzurii” de criticii săi, a intrat în vigoare în octombrie, după ce a fost semnată de președintele Recep Tayyip Erdoğan.

AKP și MHP spun că legea urmărește să reglementeze publicațiile online, să protejeze țara și să combată dezinformarea, cu toate acestea, turcii se tem că va paraliza și mai mult libertatea de exprimare în țară.

Prima arestare

În decembrie, într-o mișcare care a confirmat temerile criticilor legii, Turcia a văzut prima arestare a unui jurnalist în temeiul legii dezinformarii.

Sinan Aygül, redactor-șef al Bitlis News și șeful Asociației Jurnaliștilor Bitlis, a fost ținut în detenție preventivă pentru mai mult de o săptămână pentru că ar fi răspândit „dezinformare” cu privire la un caz de abuz asupra copiilor în provincia Bitlis, predominant kurdă, în estul Turciei.

Turcia, care este unul dintre cei mai mari prizonieri ai jurnaliştilor din lume, s-a clasat pe locul 149 dintre 180 de ţări în Indexul mondial al libertăţii presei 2022 Reporters Without Borders (RSF), publicat în mai.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.