Consiliul de Stat (Danıştay), cel mai înalt organism administrativ al Turciei, a considerat „legală” retragerea președintelui Recep Tayyip Erdogan din Convenția de la Istanbul, conform Gazete Duvar.
Partidele politice și organizațiile de femei au depus argumente împotriva decretului prezidențial care a scos țara în martie 2021 din Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută și sub denumirea de Convenția de la Istanbul.
În petiția lor, opoziția susține că convenția a fost aprobată cu acordul tuturor partidelor din parlament în 2011 și că numai Constituția nu îi dă Președintelui puterea de a o anula.
Președinta emblematică Federația Turcă a Asociațiilor de Femei (TKDF), Canan Güllü, susține că se vor adresa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Președintele Recep Tayyip Erdoğan a semnat decretul prezidențial la 20 martie 2021, renunțând la tratatul de referință care vizează protejarea femeilor împotriva violenței. La 1 iulie 2021, țara a părăsit în mod oficial convenția, declanșând proteste masive și furie din partea grupurilor pentru drepturile femeilor, care credeau că acordul este esențial.
Turcia, prima țară care a ratificat tratatul în 2011, suferă de rate ridicate de feminicid. După alegerile din 2023, în cazul în care guvernul se schimbă, Turcia trebuie să semneze din nou Convenția din Istanbul.