joi, mai 2, 2024

Turcia s-a retras definitiv din Convenția de la Istanbul. Toate atacurile în instanța fără succes

Consiliul de Stat (Danıştay), cel mai înalt organism administrativ al Turciei, a considerat „legală” retragerea președintelui Recep Tayyip Erdogan din Convenția de la Istanbul, conform Gazete Duvar.

Partidele politice și organizațiile de femei au depus argumente împotriva decretului prezidențial care a scos țara în martie 2021 din Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută și sub denumirea de Convenția de la Istanbul.

În petiția lor, opoziția susține că convenția a fost aprobată cu acordul tuturor partidelor din parlament în 2011 și că numai Constituția nu îi dă Președintelui puterea de a o anula.

Președinta emblematică Federația Turcă a Asociațiilor de Femei (TKDF), Canan Güllü, susține că se vor adresa Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a semnat decretul prezidențial la 20 martie 2021, renunțând la tratatul de referință care vizează protejarea femeilor împotriva violenței. La 1 iulie 2021, țara a părăsit în mod oficial convenția, declanșând proteste masive și furie din partea grupurilor pentru drepturile femeilor, care credeau că acordul este esențial.

Turcia, prima țară care a ratificat tratatul în 2011, suferă de rate ridicate de feminicid. După alegerile din 2023, în cazul în care guvernul se schimbă, Turcia trebuie să semneze din nou Convenția din Istanbul.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.