joi, mai 2, 2024

Suedia refuză cererea lui Erdogan de a extrăda un jurnalist, condiție pusă pentru deblocarea aderării în NATO

Curtea Supremă a Suediei oprește extrădarea jurnalistului turc în exil, Bülent Kenes, conform presei suedeze, svt.se

Decizia a fost anunțată, luni, de instanță, care consideră că există mai multe obstacole în calea extrădării.

„Este clar că în acest caz există mai multe obstacole în calea extrădării. Se aplică că cerința dublei incriminari nu este îndeplinită în ceea ce privește suspiciunea unică penală. Este și o chestiune de crime politice. Și există și riscul de persecuție pe baza opiniilor politice ale acestei persoane. Prin urmare, extrădarea nu poate avea loc”, se arată în comunicatul Ministerului de Justiției.

Președintele Publicistklubb, o organizație suedeză dedicată promovării libertății presei și a libertății de exprimare, Robert Aschberg, spune că este o decizie îmbucurătoare, dar și evidentă.

„În Suedia, instanțele sunt cele care decid dacă oamenii ar trebui extrădați și nu politicienii. Ar trebui să fim fericiți de asta.”, afirmă Aschberg.

„Sunt fericit, desigur. Dar decizia era așteptată”, declară Kenes, pentru presa suedeză, SVT.

Condiția pentru a intra în NATO

Keneş, un academic şi fost redactor-şef al cotidianului Today’s Zaman, în limbă engleză, se numără printre o serie de dizidenţi politici a căror extrădare este cerută de Turcia din Suedia în schimbul ca Turcia să renunţe la obiecţia faţă de aderarea ţării nordice la NATO.

Turcia, membru NATO, amenință că va îngheța încercările Suediei și Finlandei de a adera la NATO dacă nu extrădează zeci de persoane pe care Ankara le acuză de „terorism”.

Keneș a fost supus recent unei presiuni crescânde din partea guvernului turc și a instituțiilor media proguvernamentale.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan l-a numit pe Keneș „terorist” în timpul unei conferințe de presă cu prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, de la Ankara.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.