sâmbătă, aprilie 27, 2024

Dansul balcanic ciudat al lui Erdogan și Rama, premierul Albaniei

La câteva zile după ce două școli din Tirana au fost închise la cererea președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru că se pare că erau „centri teroriste”, premierul albanez, Edi Rama a călătorit în Ankara să se întâlnească cu liderul islamist.

Poporul albanez a aflat despre călătorie dintr-o fotografie pe care a postat-o ​​pe rețelele de socializare în care apărea Erdogan, fără a oferi alte comentarii. Prin urmare, nu este deloc surprinzător că speculațiile cu privire la scopul vizitei sale au răspândit în sfera publică.

Soluția misterului a venit doar câteva zile mai târziu, la Strasbourg. Vorbind în fața Adunării Consiliului Europei, Rama l-a lăudat pe Erdogan cu atâta pasiune încât a provocat reacții.

„Erdogan este singurul lider din arena internațională care face exact ceea ce spune”, a susținut Edi Rama.

Premierul cu ochii spre Erdogan. Poporul către Occident

Rama a ales acel forum pentru a-și lăuda „fratele mai mare” și aliatul său strategic în ochii europenilor, care au fost și ei vizați de amenințările lui Erdogan. Există ceva contradictoriu și inexplicabil în termeni politici în această „romanță” dintre premierul albanez și președintele turc: pentru că așa cum Rama încearcă să-și atașeze țara mai ferm de agenda islamistă a lui Erdogan, oamenii din Albania au ochii îndreptați ferm către Occidentul și la modul său de viață.

Poporul albanez, și în special tinerii, părăsesc țara și nu în căutarea „paradisul” lui Erdogan. Exodul a devenit atât de acut încât ambasadorul britanic la Tirana a făcut apel la tineretul albanez să nu-și abandoneze țara.

Dansul balcanic condus de interesele personale

Și dacă, așa cum susține Rama, interesele Albaniei se află de cealaltă parte a Mării Egee, atunci de ce dorește țara să fie parte a NATO și a Uniunii Europene? Ar putea fi, în schimb – așa cum se spune deschis în Albania și se șoptește în sălile diplomației europene – că interesele personale ale lui Rama sunt cele care îl conduc în acest ciudat dans balcanic cu Erdogan? Și vor accepta europenii o Albanie care este un satelit turcesc în Marea Adriatică și în centrul Mediteranei?

Evident că nu, dar în absența unei alternative viabile, ei sunt nevoiți să-și pună toate ouăle în coșul lui Rama. Statele Unite, totuși, se spune că „face cumpărături”.

Sursă: Stavros Tzimas, pentru Ekathimerini.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org