vineri, noiembrie 22, 2024

Turcia cere Rusiei să-i amâne plățile de gaze naturale până în 2024

Oficialii turci au cerut Rusiei să amâne o parte din plățile pentru gaze naturale, în încercarea Turciei de a încearcă să atenueze daunele economice, conform Bloomberg.

Importatorul de energie de stat al Turciei, Botas, încearcă să amâne unele dintre plăți până în 2024, potrivit uneia dintre persoane, care a vorbit sub anonimat, deoarece discuțiile despre plată sunt private.

Discuțiile vin în urma unui acord între cele două țări care îi permite lui Botas să plătească 25% din obligațiile sale în ruble și nu în dolari.

Potrivit surselor, nu este încă clar dacă se va ajunge la un acord în timpul acestor negocieri.

Potrivit unei surse familiare cu poziția Gazprom, Turcia nu a depus o petiție oficială companiei, iar aceasta din urmă nu va discuta problema amânării până când nu va primi o ofertă.

Dependența puternică a Turciei de importurile de energie a crescut presiunea asupra monedei și bugetului său. Lira turcească s-a depreciat cu peste 28% față de dolarul american în 2022, iar în august deficitul său comercial sa dublat cu peste 11,2 miliarde de dolari, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Luna trecută, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că a discutat despre prețurile gazelor naturale cu președintele rus, Vladimir Putin și că speră să obțină o reducere.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.