duminică, aprilie 28, 2024

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite


Autoritățile turce a blocat accesul la o aplicație online, în urma protestelor activiștilor și iubitorilor de animale, conform presei turcești. 

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

În mod similar, mai mulți cetățeni au transmis problema pe rețelele de socializare, împărtășind hashtag-ul „Havrita ar trebui să închidă” (#havritakapatilsin). 

Urmând ca pe 22 august, un tribunal din Ankara să blocheze accesul la site.

În fața presiunilor publicului, purtătorul de cuvânt a aplicației, Havrita, Devrim Koçak, a spus că aplicația nu are intenția de a chema oamenii să rănească câinii. 

„Am lansat harta Havrita în mai 2022. Scopul aplicației este ca oamenii care au fost atacați de bande de câini să arate unde s-au produs atacurile, pentru ca străzile să fie ocolite”, a spus Koçak.

Koçak a mai susținut că imaginile cu câini uciși distribuite pe rețelele de socializare au fost luate înainte de lansarea site-ului.
19 câini morți

Municipalitatea Beykoz, din Istanbul a anunțat, în luna martie, că 19 câini morți au fost găsiți într-un container de gunoi, după ce ar fi fost otrăviți, conform Gazete Duvar.

Activiștii și iubitorii de animale au acuzat aplicația Havrita că a făcut parte din uciderea a mai multor animale.

Aplicația Havrita, funcționează similar cu aplicația Waze pentru trafic. Cum orice poate să semnaleze pe hartă diverse accidente sau situația actuală a traficului, la fel turcii pot să semnaleze unde se află diverse animale, făcând ușor otrăvirea lor.

Atacurile haitelor de câini: 2 decese într-o lună

Tot în martie, o fată în vârstă de 10 ani, Mahra Melin, a fost atacată de câinii fără stăpân din Antalya. 

În timp ce fugea de animale, Mahra a fost lovită de un camion. În urma accidentului, piciorul drept al femei a trebui să fie amputat, iar după 23 de zile de tratament, fata s-a stins din viață.

Un alt caz similar a fost studenta în vârstă de 20 de ani, Rabia Kallıya , studentă la Universitatea Süleyman Demirel din Isparta, care a fost lovită, în martie, de o mașină în timp ce încerca să scape de câini. Kallı, care a fost grav rănit, a fost tratat în secția de terapie intensivă, însă a decedat la puțin timp.

După ce câinii fără stăpân „periculoși” au fost pe agenda publică din Turcia, aplicația Havrita a fost înființată ca oamenii să poată vedea zonele în care se află câinii și să ocolească aceste zone.

Din păcate, Havrita nu a fost soluția, iar haitele de câini vagabonzi rămâne o realitate cu care turcii se confruntă.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.